NOS NieuwsAangepast

Parkeerinformatie moet naar fiscus

Het parkeerbedrijf SMS Parking dat klanten via de mobiele telefoon parkeergeld laat betalen, moet gegevens van klanten geven aan de Belastingdienst. Het gerechtshof in Den Bosch heeft dat bepaald.

Eind vorig jaar oordeelde de rechtbank in Den Bosch dat de fiscus die gegevens niet mocht opvragen vanwege de privacy. Het hof in Den Bosch erkent dat het overdragen van de gegevens in strijd is met de privacy, maar vindt dit ondergeschikt aan het algemeen belang, dat gediend is met een juiste belastingheffing.

SMS Parking hoeft geen persoonsgegevens te verstrekken, alleen de kentekens en de geparkeerde tijd.

Niet schenden

De fiscus wil weten waar en wanneer de 150.000 klanten van SMS Parking in 2012 parkeerden. Die gegevens wil ze gebruiken om te achterhalen of leaserijders niet meer privékilometers hebben gereden dan ze opgeven.

Directeur Mladen Ciric van SMS Parking weigerde dat en beriep zich op de algemene voorwaarden die de klanten hebben geaccepteerd en die hij niet wil schenden.

"In de voorwaarden staat dat gegevens alleen worden gegeven aan de gemeente, zodat parkeerwachters hun werk kunnen doen", zegt Ciric. "En aan het incassobureau wanneer klanten weigeren te betalen. Maar ik ga geen gegevens geven aan de Belastingdienst omdat er toevallig een aantal mensen rondrijdt dat een kilometeradministratie bijhoudt."

Volgens de directeur is SMS Parking de enige mobiele parkeerder die een dagvaarding heeft gekregen. "Ik heb tegen de Belastingdienst gezegd dat ik met de concurrentie wil overleggen over deze situatie. Toen zei de Belastingdienst: 'Ik ben bang dat je dan in de rechtszaal alleen staat'."

Belastingdienst in recht

De mobiele parkeerder Yellow Brick zei eerder tegen de NOS dat het bedrijf ook een verzoek heeft gekregen van de Belastingdienst. Volgens een woordvoerder is dat verzoek juridisch getoetst. Daaruit bleek dat de Belastingdienst in zijn recht staat. Daarom heeft Yellow Brick de parkeergegevens over 2012 overhandigd aan de fiscus.

Ook het bedrijf Parkline gaf gegevens aan de belasting, maar niet alle gevraagde informatie, zei een woordvoerder. Volgens het bedrijf wordt er volgens de regels gehandeld. Parkline zei wel benieuwd te zijn naar de uitkomst van vandaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl