NOS NieuwsAangepast

Veertig uur dobberen in zee

"Om de beurt moesten we aan het bootje gaan hangen met zwemvesten omdat er te weinig plek was in de boot." Wilbert van Haneghem werd na 40 uur dobberen op een ruige zee gered. Hij was een van de vijf Nederlanders die op de veerboot zaten die afgelopen weekend zonk tussen de Indonesische eilanden Lombok en Komodo. Hij deed vanmiddag zijn verhaal in het NOS Radio 1 Journaal.

Van Haneghem was op vakantie met zijn vriendin en bereidde zich voor op een 4-daagse trip van het eiland Lombok naar Komodo. Vanaf de eerste dag verliep de boottocht niet soepel. De kleine toeristische boot strandde op een koraalrif toen het GPS-apparaat uitviel. Een dag later brak er paniek uit toen er veel water de bagageruimte en machinekamer binnenkwam.

Reddingsbootje

"De reddingsvesten lagen beneden, dus we moesten kopje onder om ze te pakken." Alles ging zo snel dat veel mensen geen tijd hadden om persoonlijke spullen, portemonnee of paspoort te pakken, vertelt Van Haneghem. Er was een reddingsbootje, maar niet iedereen paste erin. Een deel van de passagiers en bemanningsleden moest het water in en zich vastklampen aan het bootje.

"Het dilemma was om bij het zinkende schip te blijven dobberen of naar de kust te peddelen met planken. Maar daar was een werkende vulkaan." Negentien mensen besloten de dertig kilometer naar de kust te zwemmen. Enkele van hen werden later toch weer uit zee gehaald door de opvarenden van het bootje. "Tien mensen hebben de kust wonderbaarlijk gehaald, maar twee Spaanse toeristen worden nog vermist."

"Het bootje dreef steeds verder van de kust af en we waren zo moe." Uiteindelijk, na veertig uur dobberen, werden de passagiers gered door twee vissersboten. "We zagen heel veel schepen voorbij varen, maar we hadden geen vuurwerk of signalen, dus we konden alleen zwaaien en fluiten op een fluitje."

Verwondingen

Wilbert en zijn vriendin gaan morgen naar een ziekenhuis op het eiland Bali. Door de zon hebben veel passagiers tweedegraads brandwonden en kampen ze met uitdrogingsverschijnselen. "Door het peddelen met de planken hebben we heel veel snijwonden opgelopen. En van het in- en uitklimmen van het bootje hebben we veel blauwe plekken. Maar naar omstandigheden gaat het goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl