NOS NieuwsAangepast

Wat is de Nationale Garde?

Om verdere escalatie van de rellen in de Amerikaanse stad Ferguson te voorkomen wordt de Nationale Garde ingezet. Dat heeft de gouverneur van de staat Missouri besloten. Een uitzonderlijk besluit, want de garde wordt niet vaak voor zo'n doel ingezet.

Wat is de Nationale Garde?

De Nationale Garde bestaat uit reservisten en is onderdeel van het Amerikaanse leger en de luchtmacht. Er zijn bijna een half miljoen gardisten en zij hebben zich vrijwillig aangemeld. De meesten leden van de Nationale Garde hebben gewoon een baan in de burgermaatschappij en zijn daarnaast parttime in dienst bij de Nationale Garde.

Elke Amerikaanse staat heeft een eigen eenheid van de Nationale Garde en die staat onder bevel van de gouverneur van de betreffende staat. Die besluit over de inzet van de Garde. Ook de president kan tijdens een noodsituatie een beroep doen op de Nationale Garde.

Hoe is de Nationale Garde ontstaan?

Tot het begin van de twintigste eeuw hadden de Verenigde Staten een klein, permanent leger. Het grootste deel van de militairen werd bij oorlogen geleverd door lokale milities. Elke staat had zijn eigen milities, bedoeld voor de verdediging van het land.

In het begin van de twintigste eeuw besloot het Congres dat deze milities een officiëler karakter kregen en dat ze onderdeel werden van het Amerikaanse leger. Toen werd ook voor het eerst de naam Nationale Garde gesuggereerd.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was 40 procent van alle Amerikaanse militairen in Europa lid van de Nationale Garde. En ook in de oorlogen daarna vochten veel leden van de Nationale Garde mee.

Wanneer wordt de Nationale Garde ingezet?

De Nationale Garde wordt regelmatig ingezet bij rampenbestrijding. Zo waren gardisten grotendeels verantwoordelijk voor de veiligheid tijdens de nasleep van orkaan Katrina in 2005. En hielpen ze in New Orleans bij het redden van slachtoffers.

Daarnaast worden eenheden van de Nationale Garde soms opgeroepen om deel te nemen aan vredesmissies in het buitenland. Dat gebeurde onder andere in Somalië, Haïti en Bosnië.

En de Nationale Garde kan worden ingezet als de politie de situatie niet meer aankan, zoals nu in Ferguson het geval is.

Hoe bijzonder is het dat de Nationale Garde nu wordt ingezet?

Het gebeurt vaker dat de Nationale Garde wordt opgeroepen om aanhoudende onrust in een gemeenschap te beëindigen. Zo werd de Nationale Garde ingezet tijdens de rassenrellen in 1992 toen de politie van Los Angeles het geweld in de stad niet meer kon beteugelen.

Toch is het meer uitzondering dan regel dat de Nationale Garde moet helpen omdat de politie het niet meer aankan. De Garde is de afgelopen tientallen jaren bijna alleen ingezet om te assisteren bij rampen of in echte oorlogssituaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl