NOS NieuwsAangepast

Toestel Defensie op weg naar Irak

Het Nederlandse transportvliegtuig met daarin hulpgoederen voor de vluchtelingen in Noord-Irak is vertrokken vanaf vliegbasis Eindhoven. Als alles loopt volgens planning komt het toestel vanavond aan in Erbil, waar de hulpgoederen aan de Verenigde Naties worden gegeven.

Aan boord van het toestel, een Hercules-vliegtuig van Defensie, zijn dekens, ledlampen en droog voedsel. Het vliegtuig vliegt niet rechtstreeks naar Erbil. Omdat de brandstofvoorraad daar te beperkt is, maakt het toestel een tussenlanding in Roemenië.

Direct na aankomst worden de hulpgoederen uitgeladen en overgedragen aan de OCHA, een organisatie van de VN die de noodhulp coördineert. Zij zorgen voor de verdere verspreiding van de hulpmiddelen. Hierna vertrekt het toestel richting Turkije, waar het wordt bijgetankt. Morgen is het vliegtuig waarschijnlijk terug in Eindhoven.

Dropping

Het was aanvankelijk de bedoeling om de hulpgoederen te droppen boven het Sinjar-gebergte, waar duizenden jezidi's hun toevlucht hadden gezocht om te ontkomen aan strijders van de Islamitische Staat. Maar veel mensen hebben de berg kunnen verlaten en zijn in de omgeving opgevangen, onder meer in lege flatgebouwen.

Afgelopen weekeinde stuurde Duitsland vijf vliegtuigen met hulpgoederen naar Irak. Nederland heeft nog geen plannen voor meer vluchten met noodhulp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl