NOS NieuwsAangepast

Nog twee vermisten boot Lombok

Na het ongeluk met een veerboot tussen de Indonesische eilanden Lombok en Komodo zijn nog eens dertien mensen gered. Dat meldt de Indonesische reddingsbrigade. In eerste instantie waren al tien mensen gered. Alle vijf Nederlandse opvarenden zijn in veiligheid gebracht.

Er zijn nu nog twee vermisten naar wie met reddingsboten en vissersschepen wordt gezocht. Mogelijk zijn zij naar een eiland gezwommen.

Veertig uur rondgedobberd

De dertien die als laatsten zijn opgepikt, hebben veertig uur rondgedobberd in en bij een klein bootje. Acht mensen konden aan boord klimmen, terwijl de rest zich aan de boot moest vastklampen omdat er geen plaats meer was.

Ze zijn in goede gezondheid, maar zijn wel uitgeput en flink verbrand door het ronddobberen in de volle zon.

De opvarenden zijn uiteindelijk gered door een groter schip dat hen naar Sumbawa heeft overgebracht.

Vijf Nederlanders

Een van de vijf Nederlanders zat al bij de eerste geredde groep, de andere vier behoorden tot de groep van dertien. Volgens correspondent Michel Maas zaten de dertien bij toerbeurt in de reddingsboot, die eigenlijk maar op vier man berekend was.

De toeristen komen behalve uit Nederland uit onder meer Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje en Nieuw-Zeeland. Ze waren onderweg naar het eiland Komodo, waar de Komodo-varanen leven, een hagedissensoort die bekend is vanwege zijn grootte.

Vissersboot

De boot was geen officiële veerboot, maar een vissersbootje dat was omgebouwd om toeristen naar het eiland te brengen. Deze scheepjes zijn niet berekend op de overtocht van drie dagen, zeker niet bij slecht weer, zoals in dit geval, zegt Maas. Veel rugzaktoeristen maken gebruik van deze goedkopere mogelijkheid.

Volgens opvarenden liep de boot vrijdag op een rots, kwam even later weer los en voer verder. Niet lang daarna raakten planken los en begon het water naar binnen te stromen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl