Groningen voegt zich bij koplopers

FC Groningen heeft, net als PSV, Ajax en PEC Zwolle, ook zijn tweede competitiewedstrijd gewonnen. Na de winst van vorige week in Deventer werd in de stromende regen in de Euroborg met 3-1 gewonnen van Heracles Almelo.

De thuisploeg kende een voortreffelijke start. Al na acht minuten nam Groningen, na een aanval om door een ringetje te halen, de leiding. Nick van der Velden stuurde de op het juiste moment gestarte Danny Hoesen diep. Die bewaarde het overzicht en legde keurig af op Tjaronn Chery die het, binnenkant voet, al even onberispelijk afmaakte.

Heracles rechtte de rug en kreeg vrijwel direct twee kleine kansjes om langszij te komen. Iliass Bel Hassani reageerde bij de tweede paal net te laat en Ramon Zomer wilde het te mooi doen. Zijn poging tot een lob was zeker niet de beste optie. Groningen kwam daarna tot aan de rust niet meer in de problemen, al maakte het lange tijd geen gebruik van het vaak slordige uitverdedigen van de bezoekers.

Gretige invaller

Tien minuten voor rust was het toch raak. Maikel Kieftenbeld gaf de bal precies op tijd in de loop van Michael de Leeuw. De gretige invaller, pas twee minuten binnen de lijnen stond als vervanger voor de aangeslagen Rasmus Lindgren, schoof de bal gedecideerd langs Dennis Telgenkamp in de hoek: 2-0.

De Almeloërs zochten de tweede helft, met Joey Pelupessy als invaller voor Bas Sibum, nadrukkelijker de aanval. Doelman Sergio Padt moest naar de kruising om een omhaal van Zomer te keren en had even later geluk toen hij op het gladde veld de bal na een een hobbelend schot van Bel Hassani niet klem kreeg. Die laatste zorgde in de 57ste minuut toch voor de aansluiting met een listig schot in de hoek. Jarchinio Antonia en Kieftenbeld legden hem daarbij geen strobreed in de weg.

Groningen, dat het even te licht had opgevat, herstelde snel de marge van twee goals. Yoëll van Nieff liet Telgenkamp met een fraaie vrije trap kansloos. Heracles wilde daarna nog wel, maar de echte hoop was vervlogen. Alleen Denni Avdic kreeg nog een grote kans. Padt lag in de weg bij het schot van de Zweedse spits.