NOS NieuwsAangepast

Marktkooplui klagen over vals geld

Marktkooplieden krijgen steeds vaker te maken met klanten die met vals geld betalen. Dat concludeert de belangenvereniging CVAH uit het toenemend aantal meldingen over vals geld van marktkooplui uit het hele land.

Eerder werden vooral markthandelaren in de Randstad gedupeerd.

"Ik krijg steeds meer signalen uit de markt over vals geld", zegt Henk Achterhuis, voorzitter van de Centrale Vereniging voor Ambulante Handel. Bij de CVAH komen de afgelopen tijd wekelijks een à twee meldingen binnen.

Bendes

Achterhuis gaat ervan uit dat niet iedere bedrogen markthandelaar zich meldt. Hij denkt dat er bendes actief zijn die zich aanvankelijk tot de Randstad beperkten, maar die nu zijn uitgezwermd over de rest van het land. Er zijn zo'n duizend weekmarkten in Nederland.

Afgelopen week meldde zich een marktkoopman uit het Gooi die drie keer op dezelfde dag met valse biljetten was betaald.

Scanner

De CVAH-voorzitter wijst ook op de eigen verantwoordelijkheid van de marktkooplieden. Hij zegt niet te begrijpen waarom ze niet vaker een scanapparaat gebruiken om de bankbiljetten te controleren.

De belangenvereniging is in mei samen met het ministerie van Justitie een actie gestart voor een veiliger markt. Daar hoort ook bij dat marktkooplui een scanapparaat kunnen kopen met subsidie van het rijk. Het apparaat kost dan zo'n 50 euro.

Volgens Achterhuis zijn er inmiddels honderden scanapparaten verkocht, maar ze worden blijkbaar niet systematisch gebruikt.

Op de markt worden soms ook speciale stiften gebruikt waarmee verkopers kunnen controleren of een biljet echt is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl