NOS SportAangepast

Wat is Schippers' 22,03 waard?

Een droomtijd, noemde haar coach Bart Bennema het al, een wereldtijd. De indrukwekkende 22,03 waarmee Dafne Schippers vrijdag bij de EK atletiek in Zürich op de 200 meter zegevierde, galmt nog altijd na.

De 22-jarige topatlete verbeterde met die tijd niet alleen haar eigen Nederlands record met 0,31 seconde, ze nestelde zich bovendien bovenaan de wereldranglijst van dit seizoen. En dat roept de vraag op wat die 22,03 waard zou zijn geweest bij een van de recente titeltoernooien op mondiaal niveau.

En wat blijkt: de laatste vijf WK's en Olympische Spelen was de winnares van het goud slechts in vier gevallen sneller dan Schippers in Zürich. Zo snelde de Jamaicaanse Veronica Campbell-Brown in 2008 in 21,74 naar de olympische titel. De Amerikaanse Allyson Felix was drie keer rapper: tijdens de WK's van 2007 (21,81) en 2009 (22,02) en de Olympische Spelen van 2012 (21,88).

Bij de Spelen van 2012 in Londen was Schippers met zilver naar huis gegaan, achter de ontketende Felix maar vóór wereldkampioene Shelly-Ann Fraser-Pryce en Carmelita Jeter. De WK van vorig jaar waren wél goed geweest voor de hoofdprijs.

Stormachtig

Dat ook Felix te kloppen is, weet Schippers sinds half juli zelf ook. Bij de Diamond League-wedstrijd in Glasgow greep de Utrechtse de winst door onder anderen de drievoudig wereldkampioene te verschalken, zij het nipt: 22,34 om 22,35.

De stormachtige ontwikkeling die Schippers doormaakt op de sprint, maakt nieuwsgierig naar de komende confrontaties met de wereldtop. Die zullen wellicht ook bepalend zijn voor haar plannen voor de toekomst. Zal de Europees kampioene op de 100 en 200 meter het over haar hart weten te verkrijgen de zevenkamp, haar grote liefde, op een zijspoor te zetten ten faveure van beide loopnummers?

Schippers heeft al aangekondigd de tijd te nemen om dat dilemma op te lossen. "Ik ga na de EK eerst op vakantie en daarna doe ik nog een paar wedstrijden. In ieder geval de Diamond League in Zürich en Brussel en misschien de Continental Cup in Marrakech. Ik wil graag nog een record lopen op de 100 meter en liefst onder de elf seconden duiken."

Kortom: wordt hoe dan ook vervolgd...

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl