Vinylfabriek draait op volle toeren

time icon Aangepast

Het is weer helemaal terug: een plaat uitbrengen op vinyl. De krasgevoelige muziekplaatjes leken even uit te sterven, maar dat is nu voorbij. Er zijn nu zelfs zoveel artiesten die hun muziek op plaat willen uitbrengen, dat ze in de enige vinyl-fabriek van Nederland, Record Industry uit Haarlem, weer met ploegendiensten gaan draaien om in de vraag te voorzien.

Hip en nostalgisch

Vooral nieuwe, kleine bands willen graag een eigen plaat op vinyl uitbrengen: "Tegenwoordig moet je als artiest of band wel op vinyl uitbrengen, anders ben je niet meer cool. Dan hoor je er gewoon niet meer bij", zegt eigenaar Ton Vermeulen van Record Industry.

Eigenaar Ton Vermeulen met de grondstof voor vinyl | NOS

Vinyl is tastbaar, hip en nostalgisch. Ook de bands zelf voelen de druk om een plaat op vinyl uit te brengen: "Heel veel fans vragen erom. Na de eerste keer op vinyl dachten we, dit moeten we elk jaar doen. Het is nét dat schepje bovenop het product dat je wil afleveren", zegt Casper Starreveld van de band Kensington.

De platen worden in Haarlem nog steeds op de ouderwetse manier geperst. Hier zie je hoe dat in z'n werk gaat:

Maar de grote populariteit van vinyl heeft voor de bands ook een keerzijde: op een cd'tje hoeven ze namelijk maar zo'n vier weken te wachten, terwijl de wachttijd van vinyl kan oplopen tot acht weken. Record Industry is daarom druk bezig om alles aan te passen zodat ze straks meer platen kunnen persen.

5 miljoen platen

De fabriek ontvangt opdrachten van grote, bekende bands, maar ook van beginnende, kleine bandjes. Volgens Vermeulen verwacht ze dit jaar zo'n 5 miljoen platen de deur uit persen.

In de hoogtijdagen, rond 1980, werden in Haarlem meer dan 60 miljoen platen per jaar geperst. De fabriek was toen nog in handen van Sony. Vermeulen kocht de fabriek in 1995, toen de verkoop van vinyl al enorm gedaald was. En dat is een goede zet geweest.