NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse oom agent steeds meer soldaat

Foto: AFP

Na dagen van chaos en geweld lijkt de rust te zijn teruggekeerd in Ferguson, Missouri. Een kleine week geleden werd een zwarte jongen doodgeschoten door de politie, met demonstraties, rellen en plunderingen als gevolg. Het stadje met zo'n 20.000 inwoners leek de afgelopen dagen oorlogsgebied. Dat kwam vooral door het indrukwekkende wapentuig waarmee de politie kwam opdraven.

Foto: AFP

De voertuigen en wapenuitrusting van de politie deed niet onder voor die van Amerikaanse troepen in Irak of Afghanistan. Agenten waren gehuld in camouflagepakken en droegen kogelvrije vesten met magazijnen voor hun volautomatische geweren.

Het was een schril contrast met de 'tegenstanders': rellende jongeren, maar meestal ongewapend, werden bestreden met traangas en rubberen kogels.

Foto: AFP

Veel Amerikanen maken zich zorgen om deze 'militarisering' van de politie. Sinds het terugtrekken van troepen uit Irak en Afghanistan is er een enorm aanbod aan militair wapentuig. Lokale politiekorpsen kopen voor een prikkie tweedehands pantservoertuigen en andere uitrusting en vormen daarmee SWAT-teams.

Veel politiekorpsen krijgen subsidie van de overheid om dit soort wapens te kopen, om daar drugsgeweld of terrorisme mee te bestrijden. 'Size doesn't matter', want zelfs een klein stadje met misschien 10.000 inwoners heeft al een SWAT-team compleet met pantservoertuig. Resultaat: SWAT-teams worden steeds vaker ingezet voor kleinere taken, zoals routine-inspecties van winkels of huiszoekingen.

Foto: AFP

Volgens politici van beide kanten is de politie de grootste aanjager van de onrust in Ferguson. Minister van Justitie Eric Holder: "Ik maak me zorgen over de militarisering van agenten, terwijl we juist moeten werken aan het vertrouwen tussen de politie en de samenleving." Ook de Republikeinse senator Rand Paul is het daar mee eens: "Voor burgers lijkt het alsof de overheid het op hen gemunt heeft."

Dat vertrouwen lijkt nu weer langzaam terug te keren in Ferguson. De gouverneur van Missouri heeft kapitein Ron Johnson de leiding gegeven over de politie. Johnson, een zwarte agent van de 'Highway Patrol', ging vannacht in zijn gewone uniform de straat op en sprak met demonstranten. Hij beloofde dat de politie geen traangas zou gebruiken en dat de demonstranten de hele nacht buiten mochten blijven.

Foto: AFP

Door: Tim

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl