NOS NieuwsAangepast

NL'er geeft Israël medaille terug

Een Nederlandse man die door Israël is onderscheiden omdat zijn gezin tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdak gaf aan Joden, heeft zijn medaille teruggegeven. De 91-jarige Henk Zanoli verloor bij een luchtaanval op de Gazastrook zes familieleden. Hij is daar volgens de krant Haaretz zo kwaad over, dat hij niets meer met Israël te maken wil hebben.

Bij de slachtoffers gaat het om naasten van een achternicht van Zanoli. Die is getrouwd met een man die in Gaza is geboren. Zijn ouders woonden daar nog, tot op 20 juli hun huis werd bestookt door de Israëlische luchtmacht. Zijn moeder, drie broers, een schoonzus en een neefje van hem kwamen daarbij om het leven. Ook iemand die bij het gezin op visite was, overleefde de aanval niet.

Zanoli aarzelde niet toen hij bericht kreeg over de aanval. Hij schreef ambassadeur Daivon een brief en stuurde de onderscheiding 'Righteous Among the Nations' per koerier terug. Ook de medaille die zijn moeder had gekregen, leverde hij in. In de brief schreef Zanoli dat het verraad aan zijn moeder en aan zijn familie zou zijn als hij de onderscheiding zou houden.

"Schokkend en tragisch"

Zanoli en zijn moeder gaven de Joodse jongen Pinto van 1943 tot 1945 onderdak. De vader van het gezin was twee jaar eerder gedeporteerd omdat hij zich openlijk tegen de nazi's had verzet. Hij stierf in 1945 in concentratiekamp Mauthausen. Een zwager van Zanoli, die in het verzet zat, werd door de nazi's geëxecuteerd.

"Gezien deze omstandigheden is het bijzonder schokkend en tragisch dat onze familie nu, vier generaties later, wordt geconfronteerd met deze moord door de staat Israël", schrijft Zanoli.

Het is volgens Haaretz niet duidelijk waarom het huis van Zanoli's familie is beschoten. De krant heeft aan Defensie gevraagd of het een doelwit was of dat het om een afzwaaier ging, maar het leger wil niet reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl