NOS NieuwsAangepast

NVU met Haags verbod naar rechter

De extreem-rechtse Nederlandse Volks Unie (NVU) wil op 20 september toch demonstreren in de Haagse Schilderswijk. Gisteravond kondigde burgemeester Van Aartsen een voorlopig demonstratieverbod in de wijk aan. Voorzitter Constant Kusters van de NVU wil het verbod door de rechter laten toetsen.

De NVU heeft verschillende keren met succes een demonstratieverbod aangevochten bij de rechter. "Met rellen dreigende jongeren waren toen volgens de rechter geen excuus om een demonstratie niet te laten doorgaan. Er moet een strijd op leven en dood te verwachten zijn, wil de rechter meegaan in een verbod. Daar was in de Schilderswijk geen sprake van", zegt Kusters.

Volgens Kusters is de gang naar de rechter een principekwestie. "Van Aartsen mag de vrijheid van meningsuiting niet beknotten. Wij willen dat de rechter aangeeft wat wel en niet kan."

Pro Patria

Pro Patria, de groep die de demonstratie van zondag organiseerde, heeft nog niet besloten of de organisatie ook naar de rechter stapt. "We hebben nog geen officieel bericht gehad van de gemeente dat onze demonstratie op 20 september niet door kan gaan en op welke gronden deze beslissing genomen is", zegt een woordvoerder. "We hebben dus nog geen stappen ondernomen."

Het thema voor de demonstratie van de NVU is 'baas in eigen land'.

Wijze beslissing

Het besluit van Van Aartsen om demonstraties in de Schilderswijk te verbieden, lijkt minister Opstelten "gelet op de omstandigheden, een wijze beslissing". Hij benadrukt overigens dat het de verantwoordelijkheid is van de burgemeester en dat Van Aartsen gesteund wordt door een grote meerderheid in de gemeenteraad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl