NOS NieuwsAangepast

Egbertje Leutscher (111) overleden

Egbertje Leutscher-De Vries uit Havelte, tot gistermiddag de oudste inwoner van Nederland, is overleden, meldt RTV Drenthe. Ze is 111 jaar oud geworden.

Egbertje Leutscher-De Vries werd geboren op 22 oktober 1902 in Uffelte. De laatste twaalf jaar van haar leven woonde ze in verzorgingshuis De Molenhof in Havelte.

Toen ze 111 werd, kreeg zij een telegram van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Bij de viering van die verjaardag vertelde Leutscher-De Vries dat één van haar geheimen een gekookt eitje bij het ontbijt was.

Hoogstwaarschijnlijk is nu Nelly de Vries-Lammerts uit Amersfoort de oudste inwoner van Nederland. Zij vierde in mei haar 109e verjaardag.

Ranglijsten

Egbertje Leutscher was niet de oudste Nederlandse ooit. Dat was de Drentse Hendrikje van Andel, die in 2005 overleed toen ze 115 jaar en 62 dagen was.

Van Andel gold ook als oudste mens ter wereld, maar later verschenen er andere 'ranglijsten'. Nu noemt Guiness World Records de Française Jeanne Calment de oudste mens aller tijden. Zij overleed in 1997, 122 jaar oud. In haar jeugd zou ze Vincent van Gogh nog hebben ontmoet.

Op de lijst van Guiness World Records staat Hendrikje van Andel op de 24-ste plaats.

Niet erkend

Twee jaar geleden schreef een Israëlische krant over een Arabische vrouw die 124 jaar zou zijn geworden, maar haar leeftijd is nooit erkend door Guiness World Records.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl