Na dagen van grimmig protest lijkt de rust te zijn teruggekeerd in het Amerikaanse Ferguson. Nadat de staatspolitie van Missouri de taken van de lokale agenten had overgenomen zijn de rellen van de afgelopen nachten veranderd in een vreedzaam protest. Dat de leider van de politie is vervangen speelt hierin een grote rol.

Ron Johnson, die net als de meeste inwoners van Ferguson zwart is, heeft met zijn team voor een andere benadering gekozen dan de lokale politie. In plaats van de confrontatie op te zoeken, wil hij het vertrouwen van de bevolking terugwinnen door betogers met respect te behandelen.

"Vanavond is er geen traangas", verzekerde hij de demonstranten. Later op de avond beloofde hij de mensen dat ze helemaal niet meer bang hoeven te zijn dat de politie het middel zal inzetten. Ook mag de menigte zolang op straat blijven als ze willen.

Gezang

Er werd in de voorstad van St. Louis de afgelopen dagen fel gedemonstreerd nadat de politie een ongewapende tiener had doodgeschoten. Toen de demonstraties uit de hand liepen, gebruikte de politie traangas en rubberkogels.

Nu was de sfeer totaal anders. Op livestreams was te zien hoe Johnson de hele avond met duizenden inwoners achter zich aan door de straten liep. Hij en andere agenten praatten met mensen. Een demonstrant werd omhelsd door de nieuwe politieleider en anders dan gisteren werden de media te woord gestaan.

Ook de politiechef van St. Louis, dat vlak bij Ferguson ligt, liep vanavond mee. Demonstranten maakten zelfs selfies met hem. Waar de leus "Hands up don't shoot" eerder deze week woedend door de menigte werd geschreeuwd, veranderde dat vannacht in een soort gezang. Op Twitter schrijven journalisten ter plekke dat de toestand in Ferguson meer op een parade lijkt dan een protest.

Andere steden

De keuze om het lokale politieteam naar de achtergrond te verplaatsen lijkt dus goed uit te pakken. Politici, activisten en demonstranten leverden de afgelopen dagen kritiek op de manier waarop de agenten tot nu toe omgingen met de rellen.

Ook in veel andere Amerikaanse steden zoals Chicago, St. Louis, Washington en New York, kwamen de afgelopen uren mensen bijeen om de inwoners van Ferguson te steunen en de overleden Michael Brown te eren.

STER reclame