NOS NieuwsAangepast

Geen betogingen in Schilderswijk

Voorlopig wordt in de Haagse Schilderswijk geen enkele demonstratie meer toegestaan. Het OM steunt dit besluit. Dat heeft burgemeester Van Aartsen gezegd aan het begin van het spoeddebat in de Haagse gemeenteraad over de uit de hand gelopen demonstraties in de wijk.

Van Aartsen zei dat hij de demonstraties met pijn in het hart verbiedt omdat het tegen de democratische principes ingaat. Maar hij wil de goedwillende Schilderswijkers beschermen tegen radicalen van verschillende kanten. "Ideologische pyromanen brengen onze stad in gevaar", zei de burgemeester.

In het debat zei Van Aartsen dat hij denkt aan een verbod van twee maanden. Raadslid De Mos suggereerde een half jaar.

Motie

Het verbod op demonstraties leek al bij voorbaat de angel uit het debat te halen. Alleen de PVV trok fel van leer tegen de burgemeester. Deze partij diende een motie van wantrouwen in tegen Van Aartsen.

De VVD stelde voor meteen over "die belachelijke motie" te stemmen zodat het debat kon worden voortgezet. De motie kreeg van geen enkele andere fractie in de gemeenteraad steun.

Malieveld

Diverse burgers kregen aan het begin van het debat gelegenheid hun mening te geven. Bijna allemaal vroegen ze de burgemeester geen ontregelende demonstraties meer toe te staan in hun woonwijk. Ze vroegen de demonstraties te verplaatsen naar het Malieveld.

Er werden onder meer verklaringen voorgelezen namens allerlei organisaties in de wijk, waarin ook werd gevraagd om een verbod van demonstraties. Veel wijkbewoners zijn de demonstraties beu.

"Hooligans die op sociale media aankondigen dat ze de koran komen verbranden, kinderen met vlaggen in hun hand waar ze de betekenis niet van kennen, kinderen die bang zijn van het geweld dat zij op straat zien: dit is niet in het belang van de bewoners van de wijk", stond in een van die verklaringen.

Rechter

Pro Patria, de beweging die de betoging van afgelopen zondag organiseerde, wil 20 september opnieuw een betoging houden in de Schilderswijk. PVV-leider Wilders had aangekondigd mee te doen aan die demonstratie. Pro Patria overweegt naar de rechter te stappen om het verbod van Van Aartsen aan te vechten.

Op Twitter noemt Geert Wilders Van Aartsen een grote lafaard en zegt hij dat ISIS kennelijk de baas is in de Schilderswijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl