Minister Asscher organiseert binnenkort een landelijk overleg over de intocht van Sinterklaas. Hij wil op die manier voorkomen dat de emoties over het kinderfeest te hoog oplopen, zoals vorig jaar gebeurde.

Asscher volgt daarmee het voorbeeld van Amsterdam, waar burgemeester Van der Laan met verschillende organisaties gesprekken voerde over de intocht in de hoofdstad. De minister was ook bij die gesprekken, volgens zijn woordvoerder om inspiratie op te doen voor een landelijk vervolg.

Gezamenlijke lijn

De organisaties die bij het Sinterklaasfeest betrokken zijn moeten wat Asscher betreft met een gezamenlijke lijn komen. Hij wil dat in ieder geval de NTR, de omroep die de landelijke intocht uitzendt, en de betrokken gemeente aanschuiven. Dit jaar komt de Goedheiligman aan in Gouda.

Asscher, die als minister van Sociale Zaken ook integratie in zijn portefeuille heeft, zal alleen het gesprek organiseren. "We zullen als overheid niet sturen op de inhoud van het feest, dat moet iets van de samenleving blijven", zegt de woordvoerder.

De minister heeft afgelopen jaar gemerkt dat mensen persoonlijk erg diep geraakt werden door de discussie over Zwarte Piet. "Het was vorig jaar wel erg gepolariseerd. Iedereen moet er weer plezier aan beleven."

STER reclame