Poetin: geen conflict met buitenland

time icon Aangepast

President Poetin wil geen conflict met de rest van de wereld. Dat zei hij tijdens zijn bezoek aan Jalta op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat Rusland in maart heeft geannexeerd.

"We moeten kalm, met waardigheid, ons land effectief opbouwen, zonder het af te sluiten van de buitenwereld", zei Poetin. Hij zei dat de Russen moeten consolideren en mobiliseren, maar dat ze niet moeten aansturen op een oorlog of andere vorm van confrontatie.

Geweld moet stoppen, meer militairen

Poetin zei verder een eind te willen aan het geweld in Oekraïne, dat al maanden woedt tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten. "We zullen alles doen wat in onze macht ligt om dit conflict zo snel mogelijk te beëindigen, zodat het bloedvergieten kan stoppen", zei Poetin.

Tegelijkertijd zei hij dat op de Krim een Russische 'militaire taskforce' wordt opgezet. Hij zei niets over de rol van de militairen in die taskforce. Poetin zei dat hun aanwezigheid niet groot zal zijn en dat er maar een klein bedrag beschikbaar wordt gesteld voor extra troepen.

STER Reclame