NOS NieuwsAangepast

Peshmerga niet strafbaar, IS wel

Wie naar Irak vertrekt en zich aansluit bij IS is in Nederland strafbaar. Maar wie zich aansluit bij de strijd die de Koerdische tegenstanders van IS voeren, pleegt niet per definitie een misdrijf voor de Nederlandse wet.

Het verschil is dat IS een terroristische organisatie is, licht een woordvoerder van het Openbaar Ministerie toe. Het aansluiten bij een terreurorganisatie is per definitie strafbaar. De Koerdische 'peshmerga'-strijders vormen volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NTCV) geen terroristische organisatie. Het is toegestaan om voor een ander land te vechten, maar het is verboden te vechten voor terreurgroep of een leger dat strijdt tegen Nederland of een bondgenoot.

Oorlogsmisdaden

Alleen het feit dat iemand meevecht met de peshmerga maakt hem dus nog niet strafbaar. Maar, zegt de woordvoerder van het OM: "Ook oorlogsmisdaden of terroristische daden zijn strafbaar." Of iets een daad van terrorisme is, wordt door het OM besloten; het is de NTCV die besluit of iets een terreurorganisatie is.

Aan beide zijden vechten Nederlanders mee. Het is onbekend hoeveel Nederlanders zich bij een van de strijdende partijen hebben aangesloten.

PKK

"Het wordt anders als de PKK ook betrokken is bij de strijd", geeft de woordvoerder toe. De NTCV, en ook de EU en de VS, noemen die Koerdische afscheidingsbeweging wel een terroristische organisatie.

Dat er Nederlanders meevechten bij IS wil niet zeggen dat er ook veroordelingen zullen volgen. "Er is bijna geen informatie te verkrijgen of iemand ook daadwerkelijk heeft meegevochten met een terroristische organisatie. Er zijn maar een paar voorbeelden van bekend en dan nog worden diegenen meestal veroordeeld op misdrijven die ze in Nederland hebben begaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl