Extremistische moslims van de terreurbeweging Islamitische Staat hebben twee steden en enkele dorpen veroverd in het noorden van Syrië. Het gaat om plaatsen in de provincie Aleppo, dicht bij de grens met Turkije, die IS heeft veroverd op rivaliserende islamitische groepen.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten kunnen de IS-milities door deze veroveringen verder doorstoten naar het westen. IS had al grote delen van Oost-Syrië en het noorden en westen van Irak veroverd en daar een kalifaat uitgeroepen.

Diverse rebellengroepen

Bij de strijd om de steden Turkmen Bareh en Akhtarin zouden zo'n 40 doden zijn gevallen. IS-rebellen vochten er met meer gematigde moslimrebellen die strijd voeren met het leger van president Assad.

IS, een afscheiding van al-Qaida, vecht behalve tegen andere moslimrebellen ook tegen het leger van president Assad en Koerdische milities.

Volgens de Syrische mensenrechtengroep wil de Islamitische Staat nu de steden Marea en Azaz bij de Turkse grens veroveren. Die steden zijn nu in handen van een alliantie van rebellengroepen die zich Islamitisch Front noemt.

STER reclame