NOS NieuwsAangepast

VVD wil onderzoek Schilderswijk

Door researchredacteur Ilan Sluis

De VVD in de Haagse gemeenteraad wil een onderzoek naar de tientallen miljoenen euro aan overheidsgeld die de afgelopen jaren in de Schilderswijk is gestoken. De partijgenoten van burgemeester Van Aartsen vragen zich af of dat geld wel doelmatig is besteed.

VVD-fractievoorzitter Martin Wörsdörfer is geschrokken van informatie die de NOS kreeg dat de miljoenen niet terecht zijn gekomen op de plekken waarvoor ze bedoeld waren of dat ze zijn besteed aan verkeerde projecten. "Ook ik krijg die signalen. Als dat waar is, is dat heel ernstig", zegt Wörsdörfer. "Dan is jarenlang verkeerd beleid gevoerd."

Ook coalitie-genoot PvdA wil weten waar het geld terecht is gekomen.

Gefrustreerd

In de Schilderswijk, waar de bevolking voor 92 procent van allochtone afkomst is, is de situatie al langer gespannen. Het grootste deel van de jongeren in de wijk is werkloos. Afgelopen weekend werden ongeveer 200 anti-IS-betogers opgewacht door islamitische jongeren die "Allah is groot" riepen. De mobiele eenheid kwam in actie toen de tegenbetogers stenen naar de politie gooiden.

De NOS sprak met onder anderen bewoners, politie en lokale politici in de Schilderswijk. Ze vertelden bijvoorbeeld over gefrustreerde jongeren die niet aan een baan komen, aankloppen bij de gemeente, maar daar van het ene naar het andere project worden gestuurd en aan het eind daarvan nog altijd geen baan hebben. "Veel geld is gestoken in projecten die ik betitel als bezigheidstherapie", zegt een bewoner.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl