NOS NieuwsAangepast

"Etiket is geen heilige graal"

Levensmiddelenproducenten zien niets in extra informatie op etiketten. Te veel informatie leidt tot verwarring onder consumenten, vindt branchevereniging FNLI. Bovendien zijn er volgens de vereniging genoeg andere bronnen om te achterhalen wat er in een product zit.

De FNLI reageert op een oproep van consumentenorganisatie Foodwatch. Die wil strengere etiketregels voor voedselverpakkingen. Volgens Foodwatch zitten er veel dingen in producten die mensen helemaal niet willen eten.

Zo kunnen vegetariërs bijvoorbeeld rund in chips eten en joden krijgen bijvoorbeeld onbedoeld zuren binnen die niet koosjer zijn. Dat komt doordat sommige ingrediënten alleen als een E-nummer worden vermeld. En soms hoeven bepaalde stoffen niet op een etiket te staan.

Vegetariërs, joden en moslims

De Vegetariërsbond is al langer bekend met de kwestie en pleit ook voor extra info op etiketten. "Bij ons is al 120 jaar bekend welke ingrediënten er in bepaalde voedingsmiddelen zitten. Op onze site kunnen mensen zien of er dierlijke ingrediënten in producten zitten en we hebben een vegetarisch keurmerk voor bepaalde voedingsmiddelen", zegt de directeur van de bond.

Ook de joodse gemeenschap zegt niet per se strengere etiketregels te willen. Het Centraal Joods Overleg komt elk jaar met een lijst waarop staat welke producten koosjer zijn en dus gegeten mogen worden. "Moslims doen ook zoiets", zegt de opsteller van de joodse 'Kasjroetlijst'.

"De wetgeving op dit gebied loopt een beetje achter. Betere etiketten zouden wel ons werk wat vergemakkelijken, maar er wordt niets voor ons verborgen. We zijn er al een paar duizend jaar mee bezig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl