NOS NieuwsAangepast

Conflict Almere over parketwacht

In de rechtbank in Almere worden vanaf 1 september geen strafzaken en familiezaken meer behandeld. Volgens de rechtbank wil de politie vanaf dan geen parketwachten meer leveren. Parketwachten zijn politiemensen die toezien op de veiligheid tijdens de zitting.

De rechtbank vindt het onverantwoord om de zittingen te laten doorgaan zonder parketwachten. Tijdens strafzaken en familiezaken kunnen de emoties hoog oplopen, zegt een woordvoerder. Ook is het belangrijk dat slachtoffers onbelemmerd hun verhaal kunnen doen. Daarom moet hun veiligheid volgens de woordvoerder gewaarborgd zijn.

Verplaatst

De zittingen in straf- en familiezaken worden vanaf september verplaatst naar het gerechtsgebouw in Lelystad. Bestuursrechtelijke en civielrechtelijke zaken worden wel behandeld in Almere.

De Raad voor de Rechtspraak en de Nationale Politie zijn al langer in gesprek om de parketwacht in Almere te houden. In september gaan ze opnieuw met elkaar in overleg. De woordvoerder van de Almeerse rechtbank hoopt dat de politie dan "alsnog haar verantwoordelijkheid neemt".

Verdelen

Het overleg in september gaat over het verdelen van de politiecapaciteit over de rechtbanken in de regio, laat de Nationale Politie weten.

Burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere is ook betrokken bij de gesprekken. Op Twitter noemt zij de situatie onaanvaardbaar. "Capaciteit parketpolitie probleem. Rechtbank moet probleem met politie oplossen. Ministerie Veiligheid en Justitie ingeschakeld. Onaanvaardbaar!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl