Elf charterboten en ruim driehonderd sportvissers gaan de komende drie dagen voor onderzoeksinstituut Imares haaien tellen voor de kust van Zeeland. De gevlekte gladde haai, de hondshaai en de ruwe haai worden steeds meer in de Noordzee gezien.

Door overbevissing was de Noordzee lang een stuk leger en leek er weinig meer te halen voor de haai. Inmiddels lijkt het aantal haaien weer toe te nemen. Om in kaart te brengen hoeveel het er zijn, wordt er nu geteld.

Tags

Vanuit de Neeltje Jans-betonhaven in de Oosterscheldekering gaan de boten naar zee. Daar zal naar de haaien worden gevist. Ze krijgen een plastic labeltje in hun vin en worden gewogen, gemeten en bekeken om soort en geslacht te bepalen. Daarna gaan ze terug de zee in.

Schipper Hank Parree doet voor de derde keer mee aan de telling, die sinds 2011 in Nederland wordt gehouden en al ruim 2000 vissen van merkjes heeft voorzien. "De gevlekte gladde haai wordt zo'n 1,20 meter en heeft geen tanden maar een soort schuurpapier-achtige kauwplaten. Maar het zijn wel echt haaien", legde hij uit in het NOS Radio 1 Journaal. De haaien worden gevangen met hengels en gelokt door een zager, een soort zeeduizendpoot.

Onbekend

De gevlekte gladde haai, hondshaai en de ruwe haai worden op veel plekken gezien. "Ze zwemmen in de Golf van Biskaje, bij IJsland, Schotland en Bretagne. Overal worden ze teruggevonden", zegt Parree. Toch is er nog weinig informatie over de haaien. Dit project moet daar verbetering in brengen. "Het is een grote operatie, allemaal om de haai beter te kunnen beschermen."

Of de teldagen een succes worden, kan schipper Parree niet van tevoren zeggen. "Het blijft vissen, niet vangen. De wind staat de goede kant op dus we gaan zien wat ervan komt vandaag."

STER reclame