Woede om vruchtensap met vis

time icon Aangepast

Consumentenorganisatie Foodwatch is een actie begonnen voor strengere etiketregels op voedselverpakkingen. Foodwatch noemt het onacceptabel dat er vaak dierlijke ingrediënten in voedsel zitten die niet op het etiket staan vermeld.

De voedselwaakhond deed onderzoek naar 'verborgen' dierlijke ingrediënten en vond onder meer visgelatine in vruchtensap en sporen van rund in chips. En om fruit een glanslaagje te geven, doen fabrikanten er vaak een 'lak' op die gemaakt is van de afscheiding van luizen.

Technische hulpstoffen

In veel gevallen gaat het om 'technische hulpstoffen' die fabrikanten bij de bereiding gebruiken. Omdat ze niet officieel gelden als ingrediënten, hoeven ze wettelijk vaak niet op het etiket te worden vermeld. Maar ze blijven wel vaak achter in het eindproduct. "In Coolbest zit bijvoorbeeld visgelatine om de toegevoegde vitamines te dragen, maar dit staat niet op de verpakking", legt Meike Rijksen van Foodwatch uit.

Foodwatch wijst erop dat Nederland minstens 1,5 miljoen consumenten telt die dierlijke ingrediënten mijden. Dat zijn niet alleen 'klassieke' vegetariërs en veganisten, maar ook moslims, joden en hindoes. "Deze mensen krijgen dus ingrediënten of stoffen binnen, die ze niet willen eten", stelt Rijksen. "We vinden het een haalbaar doel om dit wel duidelijk op de verpakking te krijgen."

E-mails

De organisatie zegt dat de keuzevrijheid van consumenten wordt ingeperkt door de onvolledige etiketten. Foodwatch roept consumenten op om in e-mails aan minister Schippers strengere regels te eisen. Met behulp van handtekeningen en steun van organisaties hoopt de organisatie de minister te overtuigen.

STER Reclame