NOS NieuwsAangepast

Eredoctoraat terug naar Rusland

De Delftse emeritus hoogleraar Vliegtuigontwerp Egbert Torenbeek (75) heeft een Russisch eredoctoraat per aangetekende post teruggestuurd. De reden? De ondemocratische koers van president Poetin en het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne.

Torenbeek kreeg het eredoctoraat in 2000 aangeboden van Luchtvaartinstituut in Moskou. Hij vond het een eer omdat het, zo vond hij toen, symbool stond voor de goede samenwerking tussen Russische en West-Europese wetenschappers.

Daad stellen

Maar de tijden zijn veranderd. Sinds Poetin als president aan de macht is, zijn Rusland en de Westelijke landen volgens hem steeds meer tegenover elkaar komen te staan, zei Torenbeek in het Radio 1 Journaal.

Dat de verkilling in de betrekkingen wederzijds is, merkte hij in zijn contacten met Russische collega's. "Een jaar geleden zou er een congres plaatsvinden in Kazan. Dat is volkomen onverwacht door de Russen beëindigd."

MH17

De ramp met vlucht MH17 gaf hem het gevoel dat hij een daad moest stellen. "Wanneer je op leeftijd komt, zoals bij mij het geval is, moet je een zekere verantwoording afleggen over hoe je het hebt gedaan in je loopbaan."

Torenbeek heeft het Luchtvaartinstituut in Moskou op 23 juli, een week na de ramp, op de hoogte gesteld van zijn besluit en zijn diploma ingesloten. Een antwoord heeft hij nog niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl