NOS NieuwsAangepast

Maliki steeds verder in het nauw

In Irak heeft premier Maliki het leger gewaarschuwd zich niet te mengen in het conflict over de vraag wie de nieuwe premier van het land moet worden. Hij waarschuwde het leger, de politie en de veiligheidsdiensten zich afzijdig te houden. Tegelijkertijd zei Maliki dat zowel soennitische als sjiitische milities hem te hulp kunnen komen.

Maliki raakt steeds meer geïsoleerd nadat president Masum gisteren vice-voorzitter Haider al-Abadi van het parlement opdroeg een nieuwe regering te vormen. Daarmee staat Maliki buitenspel. De aanwijzing van Abadi heeft de steun van de Verenigde Staten gekregen. President Obama sprak van een veelbelovende stap voorwaarts voor Irak. Ook Iran staat achter Abadi.

Abadi heeft ook de steun van de president van de Iraakse Koerden. Masoud Barzani heeft dat gezegd in een telefoongesprek met de Amerikaanse vice-president Joe Biden. Volgens het Witte Huis heeft Barzani ook gezegd dat hij wil bijdragen aan politieke en economische stabiliteit in Irak.

Isolement

In Irak keren steeds meer mensen zich van Maliki af, ook al won zijn partij de verkiezingen in het voorjaar. De hoogste sjiitische geestelijke in het land, grootayatollah Sistani, riep Maliki onlangs op af te treden. Ook partijen van zijn eigen coalitie hebben zich tegen hem gekeerd en steunen Abadi. Volgens velen staat Maliki een verzoening in Irak in de weg.

Maliki vindt het ongrondwettig dat hij aan de kant wordt geschoven. Hij zei dat het weliswaar niet is toegestaan dat gewapende milities de straat opgaan, maar hij waarschuwde "dat sommige groeperingen misbruik van de situatie willen maken, wat de zaak erger zal maken".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl