De Russische boycot van het Nederlandse groente en fruit levert voedselbanken een meevaller op. Klanten van de voedselbank in Maassluis vonden ineens tomaten en witlof in hun pakketten.

"Afgelopen vrijdag kregen we onverwachts 32 bakken tomaten binnen. Dat is heel veel voor ons. Ook kregen we bakken witlof van A-kwaliteit", zegt Joke Cats, coördinator van de lokale voedselbank. De tomaten en de witlof kwamen precies binnen op de uitgiftendag. Daardoor kon het direct aan de klanten worden meegegeven. "We hebben er recepten bijgedaan, zodat mensen weten dat er meerdere bereidingsopties zijn".

Dubbel gevoel

De extra groente geeft Cats een dubbel gevoel. "Op deze manier moet je er niet blij mee zijn. De boycot is erg vervelend voor de telers en de transporteurs. Aan de andere kant kunnen we onze klanten nu wat meer geven." De voedselbank heeft volgens Cats doorgaans te weinig voedsel, aangezien het aantal afnemers groeit.

Nieuwe lading?

Of er aankomende vrijdag weer een nieuwe lading groente en fruit binnenkomt, weet Cats niet. "We weten van te voren nooit wat we krijgen, we handelen altijd naar het moment. Meestal worden we gebeld met de vraag om producten op te halen".

Cats verwacht dat de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) eerst moet bekijken wat de telers met de overschotten gaan doen. "Telen om spullen weg te gooien lijkt me geen optie. Als de producten naar de voedselbanken gaan, hebben ze tenminste nog een doel. Maar in het ergste geval moeten telers zelf een beroep doen op de voedselbank".

STER reclame