NOS NieuwsAangepast

Boycot raakt 0,1 procent export

De Russische voedselboycot betreft 0,1 procent van de totale Nederlandse export. Dat meldt het CBS. Maar het gaat bij groenten, fruit, zuivel en vlees wel voornamelijk om de export van producten van eigen bodem en dat zijn juist producten waar Nederland relatief veel aan verdient.

Nederland exporteerde vorig jaar voor bijna 7 miljard euro naar Rusland. De totale Nederlandse export heeft een waarde van 433 miljard, dus minder dan 2 procent gaat naar Rusland. Rusland staat op de elfde plek van landen met wie Nederland handel drijft.

De vlees, de vis, de zuivelproducten, de groente en het fruit die nu niet naar Rusland mogen waren goed voor 527 miljoen euro. Dat is van de gehele export dus 0,1 procent.

Terugloop

De handel met Rusland loopt al maanden terug, in de eerste zes maanden van dit jaar met 7 procent, zo heeft het CBS becijferd. De daling zette vorig jaar al in, onder andere door pesterijen en tijdelijke blokkades voor aardappelen en kalfsvlees. Maar de Russische annexatie van de Krim en de daaropvolgende sancties hebben de export verder afgeremd.

"Als je kijkt naar de omvang van de land- en tuinbouwproducten die door de boycot getroffen worden zal de handel naar Rusland de komende maanden met minstens nog eens 10 procent dalen" zegt NOS-economieredacteur André Meinema.

Schade

Wat de totale schade is die de Nederlandse agrarische industrie oploopt, van boeren en tuinders tot de vlees- en zuivelindustrie en alles wat er omheen zit, is nog lastig te ramen.

"De kale exportschade is niet hetzelfde als de bedragen die werkgeversvoorzitter Hans de Boer noemde, zo'n 1,5 tot 2 miljard euro en wellicht nog meer" zegt Meinema. "Het is echt natte vingerwerk om de directe en indirecte schade te becijferen, laat staan de vervolgschade, bijvoorbeeld als de Russen voortaan andere dan Nederlandse leveranciers verkiezen. Maar dit soort cijfers helpen wel om de overheid of instanties te bewegen iets te doen."

Litouwen

Volgens het CBS wordt Litouwen, een buurland van Rusland, het hardst getroffen door de boycot 3,5 procent van de totale Litouwse export valt onder de boycot. In euro's wordt ook Litouwen het hardst geraakt, daarna Polen, Nederland, Duitsland en Spanje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl