NOS NieuwsAangepast

Lekker doorwerken op vakantie?

Sommigen kunnen niet wachten om een out-of-office-reply in te stellen. Anderen blijven doorwerken, vakantie of niet. Die laatste groep wordt steeds groter, blijkt uit onderzoek van bureau Multiscope.

Bijna eenderde van de werkende Nederlanders werkt ook in de vakantie. Daarvan is 9 procent dagelijks online voor het werk. Zo'n 20 procent zet een aantal keer per vakantie de laptop aan. Draadloos internet is bijna overal beschikbaar en lijkt ons ertoe te verleiden om ook op vakantie door te werken. Eenderde van alle internetgebruikers met een baan geeft toe dat er tegenwoordig meer wordt gewerkt tijdens de vakantie dan voorheen.

Leuk werk

Werken in de vakantie kan veel stress opleveren, terwijl vakantie eigenlijk hersteltijd is, zegt professor Taris van de Universiteit Utrecht. Zijn collega-professor Kompier van de Radboud Universiteit zegt dat positief werkgerelateerd nieuws, bijvoorbeeld over een nieuwe klant, geen kwaad kan; al moet iemand wel eerst zijn mail openen om achter de inhoud te komen.

Het is verder ook belangrijk om er zelf voor te kiezen om te werken. Een baas die onverwacht belt of mailt kan stress veroorzaken. "Alleen werkverslaafden vinden dat leuk. Maar dat is niet voor niets een ongezonde verslaving", zegt Taris.

Half uurtje

Dr. Jessica de Bloom van de Radboud Universiteit, die promoveerde op dit onderwerp, zegt dat een half uur per dag werken tijdens de vakantie best kan. Freelancers en ondernemers kunnen het volgens haar juist fijn vinden om de zakelijke mail te kunnen lezen. Dat kan hen geruststellen en stelt hen in staat om optimaal van de vakantie te genieten.

De ruime internetmogelijkheden op vakantie zijn niet voor iedereen een zegen. Vier op de tien werkenden vinden het lastig om zich af te sluiten van het werk. Zes op de tien vinden het zelfs vervelend om de mogelijkheid te hebben om te kunnen werken tijdens vakanties.

Eerste levensbehoefte

Vakantieaccommodaties spelen massaal in op de behoefte van velen om dag en nacht online te kunnen zijn. Steeds vaker is er in hotels en op campings wifi beschikbaar. Meer dan de helft van de Nederlanders let bij het boeken van een vakantie op de aanwezigheid van draadloos internet.

Edwin Bomers, eigenaar van camping en bungalowpark Marveld Recreatie in Groenlo, heeft fors geïnvesteerd in ADSL en heeft verschillende antennes op zijn park. In het afgelopen jaar alleen al is het gebruik van internet op zijn camping meer dan verdubbeld. Volgens Bomers is internet een eerste levensbehoefte geworden.

85 procent van de Nederlandse vakantiegangers checkt behalve werkmail ook de privéberichten. In 2011 was dat nog 63 procent.

De stijging is groter bij de sociale media. In 2011 keek een kwart tijdens de vakantie wel eens op Facebook, Twitter of andere sociale netwerken, nu doet 66 procent dat. Verder gebruiken we het internet op vakantie in toenemende mate voor weersverwachtingen (85 procent), het nieuws (79 procent) of online navigatie of kaarten (62 procent).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl