NOS NieuwsAangepast

"Jezidi's in bomvolle vrachtwagens"

In overvolle vrachtwagens komen gevluchte jezidi's aan in veiliger gebied. Soms zitten ze met honderd mensen tegelijk in de laadbak van een vrachtwagen, zegt correspondent Sander van Hoorn. Hij probeerde zo dicht mogelijk bij de Iraakse vluchtelingen te komen. "Ze zijn vervuild, verwilderd, verdwaasd en uitgedroogd. Ze kunnen voor het eerst weer drinken. Een vreselijke aanblik."

Duizenden jezidi's vluchten vanuit het Sinjar-gebergte langs de grens met Syrië naar veilig gebied. Zij zijn op de vlucht geslagen voor de IS-troepen, voorheen ISIS, die verschillende Iraakse dorpen in hebben genomen.

Van Hoorn: "Ze zijn helemaal murw geslagen door de ontberingen die ze op de berg hebben doorstaan, al de mensen die gedood zijn. Ook zijn veel vrouwen al ontvoerd door IS. Niemand weet wat er met ze gebeurd is."

Vrouwen als slaaf

De Iraakse minister van Mensenrechten heeft gezegd dat er 500 jezidi's levend zijn begraven. Ook zouden er 300 vrouwen als slaaf worden gehouden. Die berichten kan Van Hoorn niet bevestigen. "Ik heb daar niets over gehoord. Deze mensen hadden het geluk dat ze op tijd konden vluchten. Ze hebben dus niet gezien wat er met de achterblijvers gebeurd is."

De vluchtelingen komen na een lange tocht uiteindelijk terecht in dorpjes met andere jezidi's. Van Hoorn: "Dat is dan het toch wel een redelijk warm bad. Dat je niet alleen voor het eerst sinds dagen weer te eten en drinken hebt, en dat je kinderen veilig zijn, maar ook dat je weer onder geloofsgenoten bent."

Rustiger

Het is inmiddels iets rustiger geworden in het gebied, zegt Van Hoorn. "Wegen die een paar dagen geleden nog als gevaarlijk worden gezien, kun je nu met enige voorzichtigheid gewoon betreden. Dat betekent ook dat de jezidi's die zijn gearriveerd, eindelijk het idee kunnen hebben dat ze veilig zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl