Nederland moet als het nodig is militair bijdragen in de strijd tegen de radicale milities van de Islamitische Staat (IS) in het noorden van Irak. SGP-Kamerlid Bisschop zei in het Radio 1-programma Stand.nl dat IS alleen met militair ingrijpen gestopt kan worden en dat het "laf" zou zijn als Nederland niet actief mee gaat doen.

De SGP vindt net als de andere christelijke partijen in de Tweede Kamer, de ChristenUnie en het CDA, dat het kabinet te afwachtend is. Hij wil dat Nederland het voortouw neemt in Europa om ook andere Europese landen te overtuigen van de noodzaak tot een militaire aanpak, samen met de VS. "De bereidheid moet je ten principale uitspreken", aldus Bisschop.

De Verenigde Staten voerden de afgelopen dagen een aantal luchtaanvallen uit om de opmars van IS te stuiten. Daarnaast dropten ze gesteund door Frankrijk en Groot-Brittannië voedsel boven het Sinjar-gebergte. Bisschop denkt dat Nederlandse F16's goed van pas zouden kunnen komen.

ChristenUnie-fractievoorzitter Slob vindt het te vroeg om militair in te grijpen, maar sluit niet uit dat dat in de toekomst nodig zal zijn. "Dat zal al wel heel snel kunnen zijn", aldus Slob tegen de NOS.

Christenen

Soennitische strijders van IS hebben een aantal plaatsen in het noorden van Irak veroverd, waaronder de stad Qaraqosh, waar veel christenen wonen. Veel bewoners zijn op de vlucht geslagen.

STER reclame