Van oud-president François Mitterrand is bekend dat hij buitenechtelijk nogal actief was. Afgelopen weekend bleek dat hij nog productiever is geweest dan werd gedacht. Een tot nu toe onbekende Zweedse man beweert zijn zoon te zijn.

"Presidenten die na hun dood beroemd blijven, dat gebeurt wel vaker. Maar een president die na zijn dood nog een kind krijgt, dat is bijzonder. Zelfs in Frankrijk", zegt correspondent Frank Renout. Mitterrand overleed in 1996.

De man is de jonge Zweedse politicus Hravn Forsne. De moeder van de 25-jarige Forsne had in de jaren 80 en 90 een verhouding met de Franse president. Ze was journaliste in Parijs voor een Zweedse krant. "Mitterrand liet zijn minnares via een geheime ingang van de tuin het presidentieel paleis binnensluipen", zegt Renout.

Geen uitzondering

Volgens de biograaf van Mitterand, Pascal Danel, maakten de twee lange wandelingen. "Er werd altijd gezegd dat ze 'gewoon een journaliste' was. Wij wisten van niets, maar in 1988 kreeg de journaliste een baby. Niemand wist wie de vader was."

Mitterrand was op dat moment al jaren getrouwd. Na zijn dood werd al bekend dat hij een buitenechtelijke dochter had, Mazarine. Hij had haar zelfs erkend en haar bestaan was niet echt verborgen.

De Franse pers was lange tijd erg terughoudend in het schrijven over relaties van hooggeplaatste politici. Het zou bij de Franse cultuur horen, zo was in die tijd de algemene opinie.

De buitenechtelijke escapades van Mitterrand zijn dan ook geen uitzondering voor Franse presidenten. De huidige president van Frankrijk, François Hollande, werd een tijdje geleden gesnapt terwijl hij 's nachts naar zijn minnares Julie Gayet reed. Hij had op dat moment officieel een relatie met de Franse journaliste Valérie Trierweiler. Die relatie was begonnen toen hij nog samenwoonde met zijn partner Ségolène Royal.

Hollande kwam er wel mee in het nieuws, omdat boulevardbladen inmiddels hun zelfverkozen prudentie hebben laten varen.

Iedereen doet mee

Volgens Renout maken politieke voorkeuren niet uit als het gaat om overspel op het hoogste politieke niveau in Frankrijk. "Links, rechts, midden, iedereen doet mee. Jacques Chirac was op de avond dat de Britse prinses Diana haar auto-ongeluk kreeg onvindbaar. Later bleek dat hij in de armen lag van een Italiaanse filmactrice. Die actrice was naar verluidt Claudia Cardinale."

Chirac was berucht om de vele minnaressen die hij had. Zelf was hij er trots op. Hij bracht er zelfs ooit een toast op uit, waarbij hij zei: "Ik wil toasten op onze vrouwen en onze paarden. En op alle mannen die hen beklommen hebben."

"In dat licht bezien valt een buitenechtelijke zoon in Zweden nog wel mee", zegt Renout.

STER reclame