In Utrecht hebben vanmiddag zo'n duizend mensen meegelopen in een vredesmars voor Gaza. Ze demonstreerden tegen wat zij het "disproportionele geweld van Israël tegen de Palestijnen" noemen. De mars is vreedzaam verlopen.

Op het Vredenburg kregen de aanwezigen instructies. "Vlaggen van ISIS, Hamas, al-Qaida en hakenkruizen zijn verboden. Die mag je in je tas laten", zei de organisatie.

Vervolgens liepen de demonstranten met Palestijnse vlaggen in de stromende regen door de binnenstad. Er waren ook vertegenwoordigers bij van GroenLinks en de SP.

Liefde

Ook al was het protest vreedzaam, kregen sommige betogers flinke kritiek.

Twee vrouwen hadden de vlaggen van Israël en de Palestijnen gecombineerd en er een hart in getekend. Ze liepen mee met de boodschap "geen oorlog, maar liefde" en kregen de volle laag van een andere vrouw.

"Liefde voor mensen die baby's doodmaken terwijl ze het land bezetten? Ze maken de kinderen dood en u houdt daarvan?!", zei ze, waarna de vrouwen probeerden te discussiëren.

Europarlementariër voor GroenLinks Judith Sargentini werd uitgejouwd toen ze de strijdende partijen veroordeelde. Ze kon haar toespraak niet afmaken.

Verdeeld

Organisator Lisanne Boersma snapt de verdeeldheid.

"Als je een demonstratie wilt met alleen maar mensen die het helemaal met je eens zijn, sta je met hier met zijn tweeën", zei ze.

STER reclame