Groningen wint bij Go Ahead Eagles

Aangepast

FC Groningen heeft zijn eerste competitieduel gewonnen. In een aantrekkelijke wedstrijd in Deventer werd Go Ahead Eagles na een achterstand met 3-2 verslagen.

Beide ten opzichte van vorig seizoen flink gewijzigde formaties zorgden voor een levendige openingsfase en creëerden een beste kans. Marnix Kolder volleyde rakelings over na een scherpe voorzet van Jop van der Linden en de bezoekers namen bijna de leiding omdat Xandro Schenk bijna in eigen doel schoot. De verdediger raakte de bal maar half en Go Ahead ontsnapte.

Hoogstandje Schalk

Dat deed FC Groningen even later niet. Na een hoekschop van Van der Linden belandde de bal voor de voeten van Deniz Turuc, die van 20 meter uithaalde. Alex Schalk veranderde diens matige ingeschoten bal van richting met een snel en listig hakje. De Go Ahead-aankoop toverde zo uit de slappe inzet van Turuc een schitterend doelpunt. De ploeg van coach Erwin van de Looi kon daar weinig tegen overzetten, al zorgde uitgerekend de beweeglijke Jarchinio Antonia (vorig seizoen nog actief voor Go Ahead) met enkele acties wel zo nu en dan voor gevaar.

Juweeltje De Sa

Kort na rust, toen het steeds harder ging regenen, kreeg Lesly de Sa de bal aangespeeld en ook deze aanwinst zette De Adelaarshorst in vuur vlam. De Sa kreeg van linksback Yoëll van Nieff te veel ruimte aan de zijlijn, dribbelde de zestien binnen en vond met links de linkerbovenhoek. Nog voordat er een uur gespeeld was, bracht FC Groningen de spanning terug in Deventer. Antonio was sneller en behendiger dan Schenk, gaf strak voor en Tjarron Chery schoot raak in de verre hoek.

De thuisploeg raakte in de tweede helft meer en meer vermoeid, had minder de bal en kwam onder druk te staan, maar kon met de snelle De Sa gokken op een snelle tegenaanval. FC Groningen werd sterker en kwam een kwartier voor tijd via invaller Michael de Leeuw langszij. Antonia dolde op rechts oud-ploeggenoot Schenk, behield het overzicht en legde de bal keurig op het hoofd van de inlopende De Leeuw.

Voormalig Eagle velt vonnis

De mannen van coach Foeke Booy waren leeg en mazzelden nog toen Nick van der Velden in kansrijke positie wild over schoot. Toch ging Go Ahead vlak voor tijd nog kopje onder. Uit een voorzet van Tom Hiariej kopte uitgerekend uitblinker Antonia de 3-2 voor Groningen binnen en hij dompelde daarmee zijn vroegere aanhang in rouw.

Toevalsvoetbal

"Ik had geen trainer nodig om me bij dit soort omstandigheden te vertellen dat je niet over de grond kunt voetballen. Dat is onmogelijk. Je moet de bal dan diep wegleggen, toevalsvoetbal heet dat dan", foeterde Booy na afloop, refererend naar de slechte weersomstandigheden.

"Weg uit de gevaarlijke zone, dat hebben we niet gedaan. En dan verlies je de wedstrijd door weersomstandigheden. Dat is ongelooflijk. We hebben de zege absoluut geschonken."

Rug rechten

"Ik vind het heel knap dat ze na de 2-0 toch de rug rechtten en de wedstrijd eruit wilden slepen. In de rust heb ik gezegd dat het net iets venijniger moet en dat we moesten uitstralen dat we wilden winnen", aldus FC Groningen-trainer Erwin van de Looi.

De oefenmeester vond dat de arbiter er verstandig aan had gedaan om het duel uit te spelen. "Ik vind niet dat hij had moeten affluiten, alleen het laatste gedeelte werd lastig. Ik kan me voorstellen dat de scheidsrechter in de laatste fase zegt dat afgelasten geen optie meer is."

STER Reclame