NOS NieuwsAangepast

Schrijversprotest tegen Amazon

Ruim 900 Amerikaanse schrijvers hebben een protestbrief tegen webwinkel Amazon ondertekend, die dit weekeinde paginagroot in de NY Times staat. Ze willen dat Amazon een ruzie met uitgeverij Hachette beëindigt "zonder schrijvers verder te beschadigen".

De brief, die gericht is aan de lezers, is geschreven door de Amerikaanse thrillerschrijver Douglas Preston. Onder de ondertekenaars zijn Donna Tartt, John Grisham en Stephen King.

E-boeken

Het conflict tussen Amazon en Hachette gaat over de prijs van e-boeken. Amazon wil de uitgeverij dwingen tot een betere deal, waardoor digitale boeken goedkoper kunnen worden aangeboden.

Volgens de brief zijn schrijvers die door Hachette worden uitgegeven de dupe van het conflict. Amazon zou hen pesten door bijvoorbeeld de levertijd van hun boeken te vertragen. Onder anderen bestsellerauteur JK Rowling zou hier last van hebben.

Gegijzeld

De meeste ondertekenaars van de brief zijn niet bij uitgeverij Hachette, de vijfde uitgeverij van het land. Maar ze vinden dat geen enkele boekverkoper de verkoop van boeken zou moeten tegenwerken of lezers zou moeten ontmoedigen om boeken te kopen. "Niemand, lezer noch schrijver, wordt er beter van als boeken worden gegijzeld."

Aan het einde van de brief doen de 'Authors United' een oproep aan hun trouwe lezers om een boze e-mail aan Amazon-baas Jeff Bezos te sturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl