Schitterende rentree FC Dordrecht

FC Dordrecht heeft in zijn eerste wedstrijd in de eredivisie in negentien jaar meteen voor een verrassing gezorgd. Uit werd sc Heerenveen met 2-1 verslagen. Daar zag het aanvankelijk niet naar uit.

De Dordtenaren verstopten zich niet, maar al snel werd duidelijk dat sc Heerenveen het beste van het spel had. De Friezen combineerden sneller en beter en kwamen na een klein kwartier verdiend op 1-0. Jordy Buijs kreeg de bal uit een moeilijke hoek voor het doel, waar Hakim Ziyech via de paal raak kopte.

Ziyech belangrijk

Ziyech, van wie hoogst onzeker is of hij voor Heerenveen behouden kan blijven, was ook nadrukkelijk betrokken bij de volgende drie kansen voor de thuisploeg. Hij bracht Luciano Slagveer en twee keer Mark Uth in stelling. Twee keer redde doelman Filip Kurto, bij de derde kans trof Uth de paal.

De positieve instelling van Dordrecht leverde geen enkele gevaarlijke aanval op, maar kort voor rust stond het plots toch 1-1. Doelman Kristoffer Nordfeldt liet de bal uit een vrije trap los, waarna Giovanni Korte simpel kan scoren.

Dordrecht sterk na rust

Vlak na rust zette Korte de bezoekers, die duidelijk met meer vertrouwen uit de kleedkamer waren gekomen, twee keer bijna op voorsprong. Uit een voorzet van Mart Lieder kopte hij net naast, even later dwong hij Nordfeldt met een schuiver tot ingrijpen. Bij de Friezen, bij wie elke overtuiging uit het spel was verdwenen, lukte weinig meer en Dordrecht ging geloven in een voorsprong.

En die kwam er ook, al was daar wel een grote fout voor nodig van Joost van Aken. De jonge verdediger verspeelde de bal knullig aan Joris van Overeem, die een vrije doortocht kreeg naar het Friese doel en beheerst scoorde. Dordrecht zorgde ook daarna nog voor gevaar en bleef simpel op de been.