NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Geweld Gazastrook houdt aan

De Israëlische luchtmacht heeft in de afgelopen nacht en ochtend twintig doelen in de Gazastrook beschoten, terwijl militanten in de Gazastrook weer raketten hebben afgevuurd op Israël. In Gaza vielen vijf doden. In Israël ging het luchtalarm af, maar werd schade niet aangericht.

Palestijnse getuigen zeggen dat de bombardementen de hele nacht aanhielden. Twee moskeeën en drie huizen zouden zijn aangevallen en vernietigd. Het Israëlische leger heeft geen doelwitten genoemd.

Het geweld sloeg vannacht over naar de Westelijke Jordaanoever. In Hebron werd een Palestijn doodgeschoten door de Israëlische politie en in de buurt van Ramallah viel een dode bij een protest bij een nederzetting.

Diplomatie

De Egyptische regering zet vandaag de pogingen voort om een bestand te bewerkstelligen in de Gazastrook. In de afgelopen drie dagen lukte het de Egyptische bemiddelaars niet de twee partijen tot een langdurige wapenstilstand te bewegen.

Aan de driedaagse gevechtspauze in de Gazastrook kwam gisterochtend een einde. Israël beschuldigt militante groeperingen in de Gazastrook ervan dat zij de beschietingen hervat hebben nog voor het bestand officieel afliep.

De Verenigde Staten en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon hebben bezorgd gereageerd op de hervatting van de vijandelijkheden.

Een vertegenwoordiger van Hamas zegt dat de beweging het overleg wil voortzetten over een wapenstilstand. Hamas blijft bij zijn eisen voor opheffing van de blokkade van de Gazastrook, de vrijlating van Palestijnse gevangenen en de openstelling van de grenzen.

STER reclame