NOS VoetbalAangepast

Eredivisie: Feyenoord kampioen?

Vrijdag begint de eredivisie. In vijf delen blikt NOS.nl deze week vooruit. Vandaag het laatste deel: wordt Feyenoord weer eens kampioen?

Feyenoord schuurt al drie jaar aan tegen de titel. Dit terwijl de Rotterdammers de afgelopen seizoenen steeds zonder hoge verwachtingen aan de competitie begonnen. Een plaats bij de eerste vijf of directe plaatsing voor Europees voetbal, waren de voorzichtige doelstellingen.

Maar onder leiding van Ronald Koeman eindigden de Rotterdammers twee keer als tweede en een keer als derde. Op basis van die resultaten en kijkend naar de vele exponenten uit de jeugdopleiding die doorbreken, hoort Feyenoord toch ook dit jaar bij de favorieten? "Ja", zeggen Kenneth Perez en Pierre van Hooijdonk. "Nee", vindt Ronald de Boer.

Veel spelers weg

De voetbalanalisten zijn erg benieuwd hoe Feyenoord het verlies van zijn trainer en veel topspelers gaat opvangen. Ronald Koeman vertrok naar Southampton en nam aanvalsleider Graziano Pellè mee. Daarnaast vertrokken ook Stefan de Vrij (Lazio Roma), Daryl Janmaat (Newcastle United) en Bruno Martins Indi (FC Porto).

De Boer: "Feyenoord hoort daarom voor mij niet bij de favorieten. Als je ziet wat ze kwijt zijn geraakt, zijn ze subtop. Vergelijkbaar met clubs als Heerenveen aan AZ, al schat ik AZ met de huidige selectie zelfs nog wat hoger in." Zijn collega Perez is positiever. "Feyenoord is niet dé favoriet, dat is logisch als je zoveel bepalende spelers kwijtraakt. Maar Feyenoord moet wel met de top meekunnen."

Van Hooijdonk is van mening dat Feyenoord het verlies van de drie verdedigers kan compenseren. "Ik denk dat Luke Wilkshire aan de rechterkant een goede invulling kan geven als vervanger van Janmaat. En Sven van Beek en Terence Kongolo waren vorig jaar al eredivisiewaardig. Dat klinkt misschien gek na de twee 'ketsers' tegen Besiktas deze week, maar zij kunnen het aan. En op het middenveld verwacht ik dat het grote talent Rick Karsdorp zich zal laten zien."

Het gemis van Pellè

Met het vertrek van Graziano Pellè levert Feyenoord veel goals in. De Italiaan scoorde de afgelopen twee seizoenen vijftig keer in de eredivisie. Van Hooijdonk: "Het gemis van Pellè zal je altijd voelen. Maar Te Vrede heeft vorig jaar bewezen dat hij het eredivisieniveau aankan. Alleen kun je 34 wedstrijden op hem rekenen? Dat is de vraag. Ik denk trouwens niet dat de spits zozeer het probleem is. Hij is afhankelijk van de aanvoer, het moet van de spelers om hem heen komen."

"Ik ken Mitchell te Vrede niet goed genoeg", zegt Perez. "Die heb ik te weinig zien spelen om er echt een oordeel over te geven. Ik hoor veel mensen zeggen dat hij het niet aan zou kunnen. Maar van Pellè had men ook niet zo'n hoge pet op, inclusief mezelf. Het kan heel snel gaan. De Champions League is te hoog gegrepen, maar in Nederland moet het te doen zijn voor Te Vrede."

Eigen jeugd

De koers die Feyenoord vaart is voor een groot deel gebaseerd op spelers uit eigen opleiding. Daar schuilt een gevaar in, vindt De Boer. "Feyenoord heeft veel jeugd, maar het probleem is dat die spelers tijd nodig hebben om zich aan te passen. Die hebben een leerproces van vallen en opstaan nodig. En in het begin is dat nu eenmaal meestal vallen."

Toch moet Feyenoord zijn beleid niet wijzigen, volgens Perez. "Feyenoord heeft de afgelopen jaren veel spelers uit eigen opleiding laten debuteren. Een aantal daarvan zijn nu verkocht, dus ze hebben veel geld in kas om schulden af te lossen. Helaas niet om direct spelers te kopen. De club is gezond aan het worden en als ze geen gekke dingen doen, blijven ze een stabiele club. Ze moeten niet afwijken van de manier hoe ze nu werken."

Gerichte aankopen

De roep om versterkingen is groot bij de achterban. Ook vanuit de spelersgroep (Ruben Schaken, Lex Immers en Jordy Clasie) kwam kritiek op de clubleiding over het uitblijven van nieuwe spelers. Van Hooijdonk: "Alleen als je echt gecharmeerd van een speler bent, moet je hem halen. Als het niet de juiste kandidaat is, of hij kost teveel geld, dan moet je het niet doen. De selectie is nu wat smaller, maar daardoor krijgen spelers uit eigen opleiding wel een kans."

"Ik vind trouwens dat een speler als Ruben Schaken, die zijn handen dicht mag knijpen dat hij bij Feyenoord mag spelen, zich niet ongevraagd met technische zaken moet bemoeien", zegt Perez. "Ik vind het apart dat zo'n speler de directie 'advies' gaat geven. Iedereen wil versterkingen, behalve op zijn eigen positie. De directie moet tegen zo'n speler zeggen: concentreer jij je maar op je spel, dan doen wij de rest."

Conclusie

Kenneth Perez: "Ik denk dat Feyenoord in de huidige situatie 25% kans maakt op de titel. Samen met Ajax, PSV en FC Twente."

Ronald de Boer: "Ajax, PSV en FC Twente zijn voor mij de favorieten, PSV is mijn nummer één op basis van hun selectie."

Pierre van Hooijdonk: "Feyenoord hoort zeker bij de titelkandidaten. Net als Ajax, PSV en Twente. In de basis is Ajax nog steeds favoriet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl