NOS NieuwsAangepast

Cristina Deutekom (82) overleden

Operazangeres Cristina Deutekom is op 82-jarige leeftijd overleden. Ze was één van de grootste Nederlandse sopranen.

Deutekom kreeg belangrijke prijzen, onder meer voor haar uitvoering van Königin der Nacht uit Die Zauberflöte van Mozart. Ze zong die rol bij haar debuut in Amsterdam in 1963 en later ook in de Metropolitan Opera in New York en de Scala in Milaan.

Deutekom maakte zaterdag een ongelukkige val. In het VU-ziekenhuis in Amsterdam raakte ze in coma. Ze overleed afgelopen avond in het ziekenhuis.

"Unieke stem"

"Voor het instituut opera heeft ze ontzettend veel betekend", zegt haar voormalig manager Pieter Alferink. "Ze heeft aan een bepaald repertoire, dat in Nederland helemaal niet populair was, veel aandacht weten te schenken. Ze heeft bijvoorbeeld het verismo (Italiaans operagenre, red.) teruggebracht op de Nederlandse podia."

"Ze was een dramatische coloratuursopraan", zegt Alferink. "Dat betekent dat je vooral de hoogte beheerst. Het merendeel van de coloratuursopranen hebben lichte stemmen, maar Deutekom had een flinke dramatische stem, die kon karakter in haar stem uitdrukken."

"Nuchterheid en een dosis humor"

De oud-manager beschrijft Deutekom verder als iemand die nuchterheid combineerde met een flinke dosis humor. "Afgezien van een groot professionalisme, had ze lak aan alles wat er verder om haar heen gebeurde."

Volgens Alferink had ze het succes in haar carrière grotendeels te danken aan haar echtgenoot Jacob. "Ik heb altijd versteld gestaan van hoe goed dat huwelijk was. Ik denk dat ze daardoor met zoveel vertrouwen op de bühne stond."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl