De Belgische energieproducent Electrabel onderzoekt of een lekkage in de kerncentrale in Doel is ontstaan door sabotage van een personeelslid. De VRT meldt dat, na een bericht van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle.

De kernreactor van Doel 4 viel dinsdag stil doordat er een lek zat in een leiding van smeerolie. Een van de stoomturbines was daardoor oververhit geraakt. In het nucleaire gedeelte van de centrale waren geen problemen.

Electrabel heeft aanwijzingen dat een personeelslid de leiding gesaboteerd heeft. Het is niet bekend wat de reden daarvoor was. Hoe lang de centrale dicht blijft is nog onduidelijk.

Nog geen tekort

Eind maart werd de reactor Doel 3 van de centrale en ook een reactor van de kerncentrale in Tihange ook al gesloten. Er bleken haarscheurtjes in de reactorvaten te zitten.

De reactoren in Doel en Tihange zijn samen goed voor een derde van de stroomproductie in België. De komende dagen worden er nog geen problemen verwacht, omdat het stroomverbruik tijdens de zomermaanden altijd lager is dan de rest van het jaar.

STER reclame