NOS NieuwsAangepast

Sancties zouden KLM zwaar treffen

KLM zal flink last hebben van een sluiting van het Russische luchtruim. Moskou overweegt de maatregel voor de Europese en Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen.

Over Rusland is veruit de kortste route voor vliegtuigen van Europa naar de Oost-Aziatische markt. Het gaat dan om bestemmingen als Peking, Seoul en Tokio.

Voor KLM is het nog onduidelijke hoe die mogelijke sancties eruit zullen zien en daarom is het nog "te vroeg om te reageren", maar de situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Omvliegen

Mocht het Russische luchtruim voor KLM dichtgaan dan betekent dit volgens experts dat de vliegtuigen gemiddeld zo'n drie uur moeten omvliegen. Aan extra kosten betekent dit voor een Boeing 777 ongeveer tussen de 350 à 500 euro per passagier (op een retourticket).

De lijnen naar de verschillende Japanse en Chinese steden zijn van enorm belang voor de inkomsten van KLM.

Grootste

Ook de vluchten naar bestemmingen in Zuidoost-Azië, zoals Bangkok, Kuala Lumpur en Singapore, zullen moeten omvliegen maar die routes worden minder getroffen.

KLM is een grote speler op de Aziatische markt. In China is KLM zelfs de grootste Europese luchtvaartmaatschappij met zeven bestemmingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl