NOS NieuwsAangepast

"Drone vliegt in juridisch vacuüm"

Niet alleen professionals, maar ook consumenten kopen vaker een drone. En daarover nemen de zorgen toe. Veel mensen weten niet wat wel en niet mag. Ook blijft regelgeving achter, zegt Vincent Böhre van Privacy First in het Radio 1 Journaal.

Böhre reageert op de zorgen uit de drone-industrie, die meent dat Nederland qua regelgeving een achterstand dreigt op te lopen in vergelijking tot de rest van Europa. In de grote landen om ons heen zijn de regels voor het vliegen met een drone soepeler.

Böhre ziet het heel anders dan de drone-fabrikanten: "Onze voornaamste zorg is dat er een gebrek aan regulering is, wat betreft het gebruik van drones door burgers. Zij vliegen in een juridisch vacuüm. Wanneer mag je wel en niet vliegen, en hoe? Dat is eigenlijk heel vaag."

Is er dan helemaal niets duidelijk? Stel ik heb een drone, mag ik die dan gewoon oplaten?

"Voor recreatief gebruik mag dat wel, bijvoorbeeld voor huishoudelijk gebruik."

Hoe moet ik me dat voorstellen?

"Stel dat je je huis wilt fotograferen, omdat het in de verkoop staat. Hartstikke handig. Verder kun je denken aan het gebruik van een drone voor de lol. Maar dan moet je oppassen dat je anderen daarmee niet in hun rechten schaadt."

Mag ik bijvoorbeeld de buurman en de buurvrouw die zonnen in de tuin meenemen, als ik mijn huis fotografeer?

"Dan moet je je buren eerst om toestemming vragen en anders sowieso naderhand."

Daar zijn geen regels over, toch?

"Het is maar net hoe je alle verschillende wetgeving bekijkt en interpreteert. Als je de privacywet erbij pakt, dan zou je kunnen zeggen dat je eerst toestemming moet vragen. Je mag niet zomaar de tuin van je buren fotograferen en zeker niet als ze daar zelf te zien zijn."

En wat als ik een stukje doorvlieg naar een industrieterrein en enkel goederen fotografeer, puur om te kijken of ik daar later iets van mee kan nemen?

"Dan komt het in een strafrechtelijk kader terecht."

Maar ik fotografeer alleen mensen, geen goederen.

"Misschien is het een voorbereidingshandeling voor een latere diefstal. Of wellicht is het bedrijfsspionage."

Dat ik even naar RTL vlieg om te kijken wat er in hun draaiboeken staat?

"Bij wijze van spreken. Er zijn tegenwoordig ook heel kleine drones, zo klein dat je ze door een open raam naar binnen kunt laten vliegen en binnen huizen of gebouwen video-opnames kunt maken."

"Het schijnt dat het Amerikaanse leger een drone heeft ontwikkeld die in het geheim een usb-stick uit je computer kan halen, om vervolgens weer je slaapkamer uit te vliegen. Het gaat echt heel erg ver, dit soort ontwikkelingen."

U zegt: daar denken we helemaal niet over na. Maar dit soort dingen gaan bijna je inbeeldingsvermogen te boven. Kun je daar überhaupt regelgeving voor bedenken?

"Absoluut. Er zijn op Europees niveau allerlei ontwikkelingen gaande rondom dit onderwerp. Het schiet alleen niet op. Ik heb nog geen conceptwetgeving voorbij zien komen. Er moet haast mee worden gemaakt. Als gezegd: de ontwikkelingen gaan enorm snel en de risico s nemen alleen toe."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl