NOS NieuwsAangepast

Hamas en Israël nog ver uiteen

De onderhandelingen tussen Israël en Hamas over een verlenging van het staakt-het-vuren in de Gazastrook verlopen moeizaam. De posities van Hamas en Israël liggen ver uiteen, zegt NOS-correspondent Monique van Hoogstraten.

Hamas wil opheffing van de blokkade van de Gazastrook; Israël eist de ontwapening van Hamas. "Het kan nog wel even duren voordat daar een midden in gevonden is", zegt Van Hoogstraten. Zij verwacht dat pas in de loop van de dag of nacht zal blijken of Israël en Hamas de gevechtspauze willen verlengen.

Geen overeenkomst

De huidige pauze in de gevechten tussen Hamas en Israël duurt tot morgen 7.00 uur. Gisteren zouden Israëlische bronnen tegen de BBC hebben gezegd dat ze het staakt-het-vuren willen verlengen, maar dat is nog niet officieel bevestigd. Het enige dat een vertegenwoordiger van Hamas wil zeggen is dat er geen overeenkomst is over een verlenging.

Veel partijen die betrokken zijn bij de onderhandelingen zullen momenteel druk uitoefenen op Israël en Hamas om het bestand te verlengen. "Want dan is er een soort rust, in elk geval op de grond, waardoor je iets makkelijker kan praten", zegt Van Hoogstraten.

Enorme opluchting

Onder zowel inwoners van Gaza als Israëliërs heerst enorme opluchting over het staken van de gevechten. "Maar dat wil niet zeggen dat iedereen de situatie vertrouwt. Mensen denken: even afwachten nog."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl