NOS NieuwsAangepast

Levenslang voor Khmerleiders

In Cambodja zijn de enige twee nog levende kopstukken van de Rode Khmer veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Het Cambodja-tribunaal van de VN oordeelde dat Nuon Chea (88) en Khieu Samphan (83) schuldig zijn aan misdaden tegen de menselijkheid.

Tegen hen was ook levenslang geëist. Het is voor het eerst dat hoge leiders van de Rode Khmer worden veroordeeld.

De maoïstische Rode Khmer oefende in de jaren zeventig een schrikbewind uit. Naar schatting twee miljoen Cambodjanen kwamen om het leven door uitputting of executie. De absolute leider, Pol Pot, overleed in 1998.

In 2010 werd wel kampcommandant Duch veroordeeld. Onder diens leiding werden duizenden tegenstanders van het regime gemarteld en vermoord.

Ongeloofwaardig

Nuon Chea, Broeder nr 2, was plaatsvervanger van Pol Pot. Hij werd als de ideoloog van de Rode Khmer gezien. Nuon Chea werd verdedigd door de Nederlandse advocaat Victor Koppe. Khieu Samphan was staatshoofd en het gezicht naar buiten.

Het tweetal kan nog in beroep tegen de veroordeling, maar in afwachting daarvan zullen ze vast blijven zitten. Tijdens het proces hadden Nuon Chea en Khieu Samphan een deel van de aanklachten tegen hen afgedaan als propaganda en leugens. De rechters beoordeelden hun verweer als ongeloofwaardig.

Victor Koppe

Advocaat Koppe reageerde vanochtend vanuit Phnom Penh in het Radio 1 Journaal op het vonnis. Het maakt volgens hem niet zoveel uit voor zijn cliënt: "Hij is 88, een lagere straf zou ook levenslang hebben betekend."

Koppe zei dat hij heeft geprobeerd om de rechters te overtuigen van de visie van Nuon Chea. De advocaat benadrukte dat zijn cliënt wel spijt heeft betuigd over de misdaden tijdens het bewind, maar hij wijst de verantwoordelijkheid voor de zwaarste misdaden af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl