NOS NieuwsAangepast

"NAVO moet Poetin afschrikken"

"Als Rusland besluit om Oost-Oekraïne binnen te trekken, heeft de NAVO geen andere optie dan het nemen van zeer forse maatregelen", zegt oud-NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer. "Dat is de enige taal die Poetin begrijpt."

Gisteren maakte premier Rutte bekend dat de Nederlandse onderzoekers niet langer kunnen werken op de rampplek van vlucht MH17, omdat het te gevaarlijk is. In het gebied vechten het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten en aan de grens mobiliseren steeds meer Russische militairen. Deskundigen sluiten niet uit dat Rusland aanstuurt op een militaire interventie in Oekraïne.

Afschrikken

"De NAVO gaat geen oorlog voeren om Oekraïne, want Oekraïne is geen NAVO-lid. Maar wat de NAVO wel moet doen, is Poetin afschrikken. Dan denk ik aan het stationeren van militairen en materieel, dichter bij de Russische grens dan nu het geval is", zegt De Hoop Scheffer in NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

De kans dat Rusland een militaire inval doet in Oekraïne, schat De Hoop Scheffer op vijftig procent. "Poetin is een kat in het nauw. Het is niet uitgesloten dat hij op een bepaald moment besluit om de separatisten een handje te gaan helpen. Als Poetin vindt dat Russische staatsburgers in gevaar komen, dan moeten ze beschermd worden door Russische troepen; ook als hij daarvoor een soeverein land moet binnentrekken. Dat hebben we gezien met de situatie op de Krim."

Rode lijn

Over een maand komen de lidstaten van de NAVO bijeen in Wales. "Ik verwacht dat de NAVO daar met een aantal straffe maatregelen komt. Zeker wat betreft de NAVO-landen moet Poetin weten dat er een rode lijn is, die niet overschreden mag worden."

"We zijn in Europa niet meer gewend aan machtspolitiek, maar daar zullen we aan moeten wennen. Ik ken Poetin een beetje en hij bezigt geen zachtere taal. En afschrikken werkt. Dat hebben we gezien in de Koude Oorlog. Die hebben we daar ook mee kunnen doorstaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl