NOS NieuwsAangepast

"Kanker Defensie-depot door verf"

Letselschade-expert Yme Drost wil het ministerie van Defensie aansprakelijk stellen voor het ziek worden van ten minste dertien ex-werknemers. Dat zou zijn gebeurd doordat ze werkten met giftige verf. De meeste ex-werknemers hebben kanker.

De patiënten werkten allemaal bij hetzelfde NAVO-depot in het Overijsselse Vriezenveen, dat tot 2003 in gebruik was van de Amerikanen. In het depot werd gebruikt oorlogsmateriaal opgeknapt.

Camouflageverf

Er werkten ongeveer tweehonderd mensen jarenlang onbeschermd met de camouflageverf CARC, die speciaal voor het leger was ontwikkeld. Volgens Drost is destijds al eens in de ondernemingsraad aan de orde gesteld dat dit gezondheidsrisico's met zich meebracht.

De dertien meldden zich bij de letselschade-expert nadat een doodzieke ex-werknemer met kanker zijn verhaal had gedaan in de regionale pers. Drost verwacht dat uiteindelijk enkele tientallen mensen met gezondheidsproblemen bij hem zullen aankloppen.

Ook andere depots

Het ministerie van Defensie zegt bekend te zijn met de problematiek. Eerder meldden zich oud-medewerkers van soortgelijke werkplaatsen in Brunssum en Eygelshoven. Ook zij zouden gezondheidsklachten hebben gekregen door het werken met CARC.

Het ministerie doet grootschalig onderzoek naar de mogelijke oorzaken van de ziektes, maar zegt vooralsnog geen aanwijzingen te hebben dat mensen structureel zijn blootgesteld aan te hoge concentraties gevaarlijke stoffen.

Defensie zegt dat er in totaal 300 meldingen zijn binnengekomen. Sommige mensen willen zich registreren, anderen hebben last van hun knie, maar er zijn ook mensen die echt ziek zijn, zegt Defensie.

Er waren vijf NAVO-depots in Nederland, waar oud materieel werd opgeknapt. Behalve in Vriezenveen, Brunssum en Eygelshoven stonden die in Ter Apel en Coevorden. Ze zijn inmiddels allemaal gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl