De situatie in Oost-Oekraïne verslechtert nog altijd. Dat zei de VN-directeur voor Humanitaire Operaties, John Ging, in een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad. Hij riep op tot actie om verdere slachtoffers te voorkomen.

Volgens Ging is de situatie in het gebied schrijnend doordat op veel plekken de elektriciteit is uitgevallen, er geen water meer is en medisch personeel op de vlucht is geslagen vanwege de aanhoudende strijd.

Volgens Ging zijn 1367 mensen omgekomen bij de strijd in Oost-Oekraïne. Zeker 285.000 mensen zijn op de vlucht geslagen en dat aantal groeit elke dag met 1000 nieuwe ontheemden.

'Ironisch'

Het leger van Oekraïne is bezig met een opmars naar Donetsk, een bolwerk van de separatisten. Rusland beschuldigt Oekraïne ervan daarbij nauwelijks rekening te houden met de burgers in het strijdgebied.

De VN-vertegenwoordiger van Oekraïne wilde niet spreken van een humanitaire crisis. Volgens hem is de situatie nog altijd te beheersen door de regering van het land.

De bijeenkomst van de Veiligheidsraad was bijeengeroepen door Rusland. Groot-Brittannië noemde het ironisch dat "Rusland een spoedvergadering belegt over een crisis die voornamelijk is veroorzaakt door henzelf".

STER reclame