Misstanden bij spermabanken

time icon Aangepast

Spermabanken hebben tot 2004 grove fouten gemaakt bij anonieme donaties. Dat zegt Hans van Hooff van FIOM in de uitzending van EenVandaag vanavond. FIOM is een organisatie die zich bezighoudt met afstammelingsvraagstukken.

Volgens FIOM hebben spermabanken veel donorkinderen valse persoonsgegevens over de donor verstrekt. Ook hebben ze vrouwen ten onrechte beloofd dat ze meerdere kinderen van dezelfde donor zouden krijgen. Daarnaast konden mannen jarenlang doneren en hiermee vele nakomelingen verwekken Zo is er een man die 17 jaar lang sperma heeft gedoneerd. Volgens hem zijn alleen al met zijn zaadcellen 200 kinderen verwekt.

Misleiding Hans van Hooff, projectleider bij FIOM, zegt dat vrouwen in de jaren 80 en 90 zijn "besodemieterd door de spermabanken". Hij onderzoekt momenteel 110 donorbroers en -zussen. Zij willen weten of ze daadwerkelijk zijn verwekt met het zaad van dezelfde donor. In bijna driekwart van de tot nu toe onderzochte gevallen blijkt dit niet zo te zijn.

De fouten vonden plaats voor de wet in 2004 een einde maakte aan anoniem donorschap. Nu moeten de gegevens van de donor zijn opgeslagen zodat het kind zijn afkomst altijd kan achterhalen.

STER Reclame