NOS NieuwsAangepast

Google moet nu ook Wikipedia vergeten

Het logo van Wikipedia - Wikipedia

Het was te verwachten: het eerste linkje naar Wikipedia wordt binnenkort van Google verwijderd. Door een nieuwe wet moet Google Europa op verzoek linkjes naar "privacy schendende" webpagina's wissen en nu is Wikipedia voor het eerst de klos.

Wie het verzoek heeft ingediend en om welke pagina het gaat, zegt Google niet. De webpagina zelf blijft trouwens wel gewoon bestaan; je vindt 'm alleen niet meer als je via Google zoekt. Via Wikipedia's eigen zoekveld kan je nog gewoon overal op de populaire site komen.

Compleet krankzinnig

Jimmy Wales, de medeoprichter van Wikipedia, zei tegen The Guardian: "Het is compleet krankzinnig en moet ophouden." Hij vindt dat er geen enkele verdedigbare reden is om legaal verkregen informatie te censureren.

"Je mag de wet niet gebruiken om Wikipedia-editors ervan te weerhouden correcte informatie te schrijven en je mag de wet ook niet gebruiken om Google ervan te weerhouden correcte informatie te publiceren", aldus Wales.

Tienduizenden verzoeken

Afgelopen donderdag maakte Google bekend hoeveel Europese verwijderbezoeken ze tot 18 juli hebben gekregen. Frankrijk spant de kroon met 17.500 verzoeken, gevolgd door 16.500 Duitse verzoeken. Nederlanders hebben inmiddels 5.500 verzoeken ingediend.

In totaal heeft Google meer dan 91.000 verzoeken binnengekregen die over zo'n 300.000 pagina's gaan. Daarvan is ongeveer de helft (53 procent) uit de zoekresultaten geschrapt.

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl