NOS NieuwsAangepast

Feest en herdenken bij Gay Pride

In de Amsterdamse binnenstad vieren duizenden mensen feest op de Gay Pride. De botenparade begon met de herdenking van slachtoffers van rampvlucht MH17. Het Aids Fonds, dat twee collega's verloor bij de vliegramp in Oost-Oekraïne, voer voorop.

Het fonds stond tijdens de vaartocht stil bij de beide collega's die omkwamen bij de vliegramp, en bij drie anderen met wie de organisatie nauw samenwerkte. Dit is besloten in overleg met de nabestaanden, zegt directeur Ton Coenen.

Gepaste muziek

Op de boot van het fonds werd gepaste muziek gedraaid. Ook hangt er een spandoek met in het Engels de tekst: "Ter nagedachtenis aan onze collega's op MH17". Daarnaast werd extra afstand bewaard tussen de boot van het fonds en rest van de vooral feestelijke boten.

De reacties van het publiek waren volgens Coenen overweldigend en hartverwarmend. Soms viel er een grote stilte, dan weer werd er door alle omstanders geapplaudisseerd.

"Onze deelname was een bijzondere herdenking van vijf omgekomen Nederlandse aidsbestrijders en alle andere slachtoffers van vlucht MH17. We zijn blij met dit eerbetoon", zegt de directeur. "Ik hoop dat de rest van de Canal Parade, zoals ieder jaar, feestelijk verloopt. Het leven moet ook gevierd worden, juist vandaag."

Volgens Coenen is het leed binnen de organisatie erg groot door de ramp. "Zij laten een groot gat achter."

De directeur was al op de internationale aidsconferentie in Australië waar het verongelukte toestel naartoe ging. Coenen zelf had net een vlucht eerder genomen.

Marokkaanse primeur

In totaal varen dit jaar, de 19de Canal Pride, 80 boten mee. Zo is er een Joodse boot met zangeres Dana International, een boot vol militairen en de Gemeenteboot met burgemeester Van der Laan. Een primeur is een Marokkaanse boot, die bedoeld is een taboe binnen die gemeenschap te doorbreken.

'Donorboot'

Het AMC vaart vandaag mee met een zogenoemde 'donorboot'. Het ziekenhuis gaat de derde eicelbank van Nederland openen, maar er is een groot tekort aan donatrices. Om eiceldonoren te werven begint het AMC een voorlichtingscampagne waarvan vandaag op de Gay Pride de aftrap was.

De Canal Pride was iets vervroegd, omdat gevreesd werd voor noodweer. Dat blijft vooralsnog uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl